Resultaten testevenementen hoopgevend. Foto ANP.

Resultaten testevenementen hoopgevend. Foto ANP.

Uncategorized

Nederlands onderzoek toont aan dat evenementen veilig kunnen plaatsvinden

/

Onderzoek van Fieldlab in Nederland heeft aangetoond dat evenementen met honderden mensen kunnen doorgaan op een veilige manier, zonder dat daar besmettingen uit voortkomen. Ook indoor-evenementen leverden geen besmettingen op. In ons land worden dergelijke testevenementen (nog) niet georganiseerd, het staat wel op de agenda komend Overlegcomité.

De voorbije weken organiseerde Fieldlab tal van testevenementen zoals een congres en een voorstelling van een cabaretier om te onderzoeken of dergelijke evenementen met de nodige maatregelen zonder besmettingen zouden kunnen plaatsvinden. Telkens waren er ongeveer 500 mensen aanwezig die zich voorafgaand lieten testen en een mondmasker moesten dragen als ze zich verplaatsten. Ze moesten geen anderhalve meter afstand houden, maar het gebouw moest wel voldoende geventileerd worden.

De resultaten van het onderzoek zijn hoopgevend. Zo werden er zowel na het congres als na de cabaretier-voorstelling geen besmettingen vastgesteld bij de aanwezigen. Vooral de corona-toegangstest zou volgens de onderzoekers een grote impact hebben op coronabesmettingen, net als voldoende ventilatie. Wanneer die maatregelen genomen worden, zouden volgens hen indoor evenementen perfect veilig kunnen doorgaan.

Naast indoor evenementen deed Fieldlab ook onderzoek naar evenementen in de buitenlucht, maar waarbij de bezoekers wel meer bewegingsvrijheid krijgen. Zo werden er onder meer voetbalwedstrijden met publiek, festivals en dancefeesten georganiseerd als test. Daaraan namen veel meer mensen deel en werd dus meer vrijheid gegeven aan de aanwezigen. Zo werd er alcohol gedronken, gezongen, gedanst en gefeest. Op die testevenementen werden achteraf wel besmettingen vastgesteld, al bleef het daar ook beperkt. https://www.hln.be/buitenland/nederlandse-corona-experimenten-theatervoorstelling-of-bioscoopbezoek-kan-veilig-mits-maatregelen~a63fea50/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Plaats een reactie

Delen