Uncategorized

Nederlands statistiekenbureau gebruikt niet langer ‘westers’ en ‘niet-westers’

Wannes Neukermans

Het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wil niet langer onderscheid maken tussen een ‘westerse’ en ‘niet-westerse’ achtergrond. Een woordvoerder zegt “discussie in de samenleving en onder wetenschappers”. Dat schrijft de Nederlandse krant NRC.

Het CBS zal de begrippen niet lang meer gebruiken. “De uitgang is in zicht.”, aldus een woordvoerder. De afschaffing zal er de komende jaren komen. Een van de overwegingen hierbij is een aanstaand beleidsadvies door de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) dat in handen is van NRC. Daarin wordt de overheid opgeroepen Nederlanders niet langer in te delen in mensen met een westerse en niet-westerse migratie-achtergrond. Volgens de WRR is het onderscheid niet-wetenschappelijk onderbouwd en roept het negatieve associaties op.

Deze discussie is in Nederland opnieuw actueel nadat er ophef is ontstaan op de Universiteit van Utrecht. Daar woedt een discussie over deelname aan de Barometer Culturele Diversiteit van het CBS. De universiteit wil op die manier de diversiteit onder medewerkers in kaart brengen. Ze worden ingedeeld in Nederlandse, westerse en niet-westerse migratieachtergrond.

Kolonialistische indeling

Sommige medewerkers verzetten zich tegen die deelname. Zij stellen dat hiermee een discutabel onderscheid in stand wordt gehouden. Ook op andere deelnemende universiteiten is er onvrede over. “Het gebruik van termen als westers en niet-westers kan je niet anders dan betitelen als kolonialistisch”, zegt bijvoorbeeld Remco Breuker, hoogleraar Koreastudies aan de Universiteit Leiden.

Ook de WRR geeft de universiteitsmedewerkers gelijk. “Het zet die groep migranten apart als ‘niet van hier’. De tweedeling ‘westers en niet-westers’ is daarmee ook een rangschikking in plaats van een neutrale nevenschikking. Dat speelt in het bijzonder bij de tweede generatie, die in Nederland is geboren en getogen, maar toch als niet-westers wordt gelabeld”, schrijft de WRR. De rangschikking heeft ook een koloniale connotatie aldus het rapport. “Tot de westerse herkomstlanden rekent het CBS vooral de landen met een overwegend Europese bevolking.”

De WRR vindt deze tweedeling ook steeds minder informatief: “Kenniswerkers uit India, studenten uit de Antillen en asielzoekers uit Eritrea vallen allemaal onder niet-westers, terwijl de – in veel opzichten vergelijkbare – kenniswerkers uit Japan, studenten uit Indonesië en asielzoekers uit Tsjetsjenië onder westers vallen.”

Discussie in samenleving

De CBS is in Nederland de centrale leverancier van data voor grootschalig onderzoek. Daardoor zijn ze de belangrijkste bron van de termen westers en niet-westers. Volgens een woordvoerder is het statistiekbureau zich bewust van de “discussie in de samenleving en onder wetenschappers”. Het zijn volgens hem nu “vooral nog de praktische consequenties” die het afscheid nemen van de termen bemoeilijken. Dit zou grote aanpassingen vergen in de datasystemen.

Volgens de WRR kan het wel nuttig zijn mensen naar herkomst in te delen. “Zo is het bij diabetes-onderzoek zinvol herkomstgroepen te bekijken waar veel diabetes voorkomt, zoals inwoners met een Turkse of Amerikaanse achtergrond.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “Nederlands statistiekenbureau gebruikt niet langer ‘westers’ en ‘niet-westers’”

  1. Als je uitzonderingen op algemene geldende vaststellingen niet meer acteert, om welke reden dan ook gooi dan meteen alle wetenschappelijk onderzoek over boord. Wat een onzin als er bij andere ethnische groepen representatieve afwijkingen/ behandelingen/ ingrepen etc noodzakelijk zijn is het misdadig deze niet in rekening te brengen naar zowel die groep als naar de andere ethniciteiten.

Plaats een reactie

Delen