Nederlandse formatie in het slop: verkenners stappen officieel op

Foto: Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA)

Uncategorized

Nederlandse formatie in het slop: verkenners stappen officieel op

Kristof Luypaert

Wouter Koolmees van het links-liberale D66 en Tamara van Ark van de rechtsliberale VVD hebben hun taak als verkenner voor de vorming van een nieuwe Nederlandse regering neergelegd. Dat lieten ze vrijdagmiddag weten aan Kamervoorzitter Khadija Arib.

De Tweede Kamer, het Nederlandse parlement debatteerde donderdag tot diep in de nacht over de mislukte verkenning. Daarbij riep de Tweede Kamer op om afscheid te nemen van de twee verkenners. Die zijn ook intimi van hun partijleiders. Daarom wil men hen vervangen. Er moet iemand komen die verder af staat van de dagelijkse nationale politiek.

“Gelet op deze motie informeren wij u dat wij onze werkzaamheden als verkenners per direct als beëindigd beschouwen”. Dat schrijven Koolmees en Van Ark. Kamervoorzitter Arib neemt de komende dagen contact op met alle zeventien fractievoorzitters “en komt na het Paasweekend met een voorstel voor het verdere proces”, laat haar woordvoerder weten.

Tegen de rechts-liberale premier Mark Rutte is aan het einde van het debat een motie van afkeuring aangenomen, met steun van alle partijen behalve de VVD. Een motie van wantrouwen haalde het net niet. D66, het christendemocratische CDA en ChristenUnie, de coalitiegenoten van de VVD in de demissionaire regering, steunde deze niet.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

1 gedachte over “Nederlandse formatie in het slop: verkenners stappen officieel op”

Plaats een reactie

Delen