Vaccins Pfizer en AstraZeneca werken ook tegen Indiase variant

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Nederlandse virologe relativeert risico op trombose na AstraZeneca-vaccinatie

Anton Schelfaut

In navolging van Duitsland zal ook Nederland het AstraZeneca-vaccin tijdelijk niet meer toedienen aan mensen onder de zestig jaar. Daartoe heeft de Nederlandse overheid gisteren beslist na vijf nieuwe meldingen over ernstige bijwerkingen bij vrouwen tussen de 25 en 65 jaar. Virologe Marion Koopmans lijkt het niet eens te zijn met die beslissing.

Marion Koopmans, hoogleraar virologie aan het Erasmus MC-ziekenhuis in Rotterdam, relativeert het risico op bloedstolsels na inenting met het AstraZeneca-vaccin.

“Oké, effe opgezocht: de kans op een trombose na AstraZeneca-vaccinatie zit tussen de kans op overlijden door een aanval door een hond en de kans op overlijden door bliksem in”, schrijft ze op Twitter.

Koopmans, een van de WHO-artsen die de oorsprong van het coronavirus mee ging onderzoeken in de Chinese grootstad Wuhan, deelde vervolgens een onderzoek van het Europese geneesmiddelenagentschap EMA. Daaruit blijkt dat trombose in diepgelegen aderen en longembolieën slechts in 0,02 procent van de gevallen voorkomen. Dat is minder dan verwacht, aldus EMA.

Vandaag raakte ook bekend dat de gemeentelijke gezondheidsdiensten, die belast zijn met de vaccinatie in Nederland, per direct zijn gestopt met het toedienen van AstraZeneca. Op die manier wilden ze de verspilling van vaccins tegengaan. Bij de 60-plussers stonden nog 700 afspraken ingepland, maar die zijn allemaal afgezegd.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

1 gedachte over “Nederlandse virologe relativeert risico op trombose na AstraZeneca-vaccinatie”

Plaats een reactie

Delen