Een NMBS-trein (Shutterstock)

Een NMBS-trein (Shutterstock)

Uncategorized

Nederlandstaligen ondervertegenwoordigd binnen NMBS-personeel

Pieter Van Berkel

Hoewel Vlamingen zo’n 60 procent van de bevolking van België uitmaken, is slechts 53 procent van het personeel van de NMBS Nederlandstalig. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Belang-Kamerlid Frank Troosters opvroeg bij minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo).

Sinds 1999 hanteren de spoorbedrijven geen taalkader meer dat de verhouding tussen Frans- en Nederlandstalige personeelsleden vastlegt, iets wat nochtans wettelijk verplicht is. Gilkinet erkent het ontbreken hiervan, maar beweert dat er toch wordt toegezien op het respecteren van het taalevenwicht binnen de NMBS. Toch blijkt dat Vlamingen slechts 53 procent van het NMBS-personeel uitmaken.

“Bewuste politiek”

Volgens het Vlaams Belang worden de taalverhoudingen verder omzeild via “het achterpoortje” van contractuele aanwervingen. Binnen die categorie zijn Nederlandstaligen zelfs een minderheid, met een vertegenwoordiging van 48 procent. Ook vorig jaar zette de trend zich verder. Toen was meer dan 52 procent van de nieuwe contractuelen Franstalig. Troosters heeft het over “een bewuste politiek die ook nu nog pertinent wordt voortgezet”.

De Vlaams-nationalistische oppositiepartij wil dat het evenwicht hersteld wordt via de aanwerving van Vlaamse contractuelen of statutairen en de afvloeiing van Franstalige contractuelen. “Via de nodige overplaatsingen, ontslagen en aanwervingen zou reeds op korte termijn één en ander gerealiseerd kunnen worden”, zegt Troosters. “We zullen minister Gilkinet dan ook bijkomend bevragen en de evolutie in de toekomst strikt opvolgen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

2 gedachten over “Nederlandstaligen ondervertegenwoordigd binnen NMBS-personeel”

  1. Sinds 1830 worden de Vlamingen vernederd en gediscrimineerd in België dank zij de collaboratie van Nederlandstalige beleidspartijen/politici van diverse pluimage. Daar is met N-VA in de federale en Vlaamse regering geen millimeter vooruitgang geboekt. Zijn wij misschien een volk van masochisten? Heeft het te maken met onze genen? Het gebrek aan zelfrespect is zeker niet normaal. Quid de Vlaamse politici? Wat een bende kleuters (eufemisme). Kunt u het zich voorstellen dat de Joodse meerderheid in Israël zich zou laten domineren door een Arabische minderheid? Dat gebeurt toch in België, waar de Franstalige minderheid over juridische schietijzers beschikt om een Vlaamse meerderheid te blokkeren in de Wetstraat. Waar BDW het premierschap spontaan afstond aan de, Belgo-Waal, Charles Michel, en als grootste politieke partij vrede nam, met een tweederangs rol. Sorry, maar in mijn ogen was die knieval van N-VA in 2014, een greep naar de macht te vergelijken met deze van het VNV in 1940. Lees, zonder enige meerwaarde voor Vlaanderen en de Vlaamse gemeenschap.

  2. “(…) slechts 53 procent van het personeel van de NMBS is Nederlandstalig” blijkt uit een antwoord van de minister. Dan zwijgen we nog over de tweetalige posten in Brussel die ingenomen worden door Franstaligen die (nog) geen jota Nederlands kunnen (of willen?) praten.
    Tijdens mijn carrière verschillende “aanvaringen” gehad met dergelijke personen en steeds werden deze “incidenten” met de mantel der liefde bedekt, zelfs wanneer er daardoor treinen moesten afgeschaft worden.

Plaats een reactie

Delen