Brad Pitt tijdens de 93ste Academy Awards (Photonews)

Brad Pitt tijdens de 93ste Academy Awards (Photonews)

Cultuuroorlog

Niemand keek nog naar ‘woke’ Oscars

Pieter Van Berkel

Slechts 9,85 miljoen Amerikanen keken zondag naar de Oscaruitreiking. Dat is een historisch dieptepunt en een daling van maar liefst 58 procent in vergelijking met 2020.

In 2020 konden de Academy Awards nog zo’n 23,6 miljoen kijklustigen lokken. Dat was al een historisch laagtepunt. Dit jaar blijft daar minder dan de helft van over.

De laatste jaren nam het aantal kijkers jaar na jaar af. Zo waren er in 2014 nog 43,7 miljoen kijkers, in 2015 37,3 miljoen, in 2016 34,4 miljoen, in 2017 32,9 miljoen en in 2018 26,5 miljoen. 2019 was een uitzondering. Toen klom het aantal kijkers tot 29,6 miljoen, om het daaropvolgende jaar weer weg te zakken.

Toch zijn de Oscars normaal gezien het drukst bekeken niet-sportieve evenement van het jaar. Van die toppositie bleef dit jaar echter niets meer over.

Corona

In eerste instantie wordt naar de coronapandemie gekeken als hoofdoorzaak. Vele bioscopen waren gesloten en verschillende grote producties werden uitgesteld tot na de coronapandemie, waardoor de genomineerden mider bekend waren bij het grote publiek.

Andere critici wijzen erop dat de Oscars ook steeds ‘woker’ worden, met ellenlange politieke speeches door beroemdheden. Volgens The New York Times gaven analyses aan dat de kijkcijfers de voorbije jaren een flinke duik namen zodra beroemdheden zich tijdens het evenement over politiek uitlieten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

5 gedachten over “Niemand keek nog naar ‘woke’ Oscars”

  1. Het probleem is dat dit niet meer een filmbeoordeling is , maar een wedloop om het meest politiek correct te zijn. Zoveel vrouwen, zoveel migranten, zoveel milieu gebonden issues, zoveel kleurlingen…alles wordt opgelegd en hoewel er kwalitatief betere films, acteurs en actrices, producers zijn…wordt er niet meer afgeweken van quota, wat de kwaliteit naar beneden haalt. Een groter probleem is dat als er een jaar komt dat vrouwen of kleurlingen of transseksuelen kwalitatief de overhand zullen hebben en dus terecht benoemd zullen worden met een oscar, de invoering van die quota niet meer van toepassing zal zijn. Beschamend en dus uitstervend. Idem in onze maatschappij: het positief discrimineren leidt eerst tot kwaliteitsverlies en uiteindelijk tot polarisatie; 2 maten en 2 gewichten, de ene mag alles, de ander niets. Alles wordt mee in het politiek correcte bad gesleurd en het kan niet meer zijn dat een migrant, een vrouw, een transgender,…een misdaad pleegt, enkel blanke hetero mannen zijn nog in hun ogen criminele feiten te plegen.

Plaats een reactie

Delen