Illustratief. Foto Shutterstock

Illustratief. Foto Shutterstock

Uncategorized

Nieuwe arrestaties in onderzoek naar aanslagen in Wenen

Wijnand Meeus

Vrijdag werd een man opgepakt in het onderzoek naar de aanslag in Wenen op 2 november 2020. Bij die aanslag kwamen vier mensen om het leven.

De verdachte is een 21-jarige Oostenrijker afkomstig uit Egypte. Hij werd volgens de lokale media vrijdag gearresteerd in het huis van zijn ouders, gelegen in een buitenwijk van Wenen. Volgens het onderzoek werkte hij mogelijks samen met Kujtim Fejzulai, de doodgeschoten dader van de aanslag. Daarnaast was de man waarschijnlijk ook op de hoogte van de voorbereidingen van Fejzulai.

Op 2 november schoot Fejzulaj op verschillende plaatsen in Wenen in totaal vier willekeurige voorbijgangers dood, 22 anderen raakten gewond. Hij was een sympathisant van de terroristische organisatie Islamitische Staat. Hij probeerde vorig jaar zijn munitie te bemachtigen in Slovakije, die Oostenrijk hier over inlichtte. Maar het land nam geen concrete acties hiertegen.

Fejzulaj werd in 2019 al eens veroordeeld tot een celstraf omdat hij zich wilde aansluiten bij jihadistische strijders in Syrië, maar werd in december 2019 al vrijgelaten. Ook tien andere verdachten, die vlak na de aanslag werden gearresteerd, verblijven nog steeds in hechtenis. Momenteel werd er nog niemand aangeklaagd, vertelt het parket.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

Plaats een reactie

Delen