De Raad voor Journalistiek kregen nooit zo veel klachten als in 2020. Foto Shutterstock

De Raad voor Journalistiek kregen nooit zo veel klachten als in 2020. Foto Shutterstock

Uncategorized

Nooit eerder zo veel klachten bij Raad voor Journalistiek

Wim De Smet

In 2020 werden 85 klachten ingediend tegen journalisten en mediabedrijven, het hoogste aantal ooit. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Raad voor Journalistiek.

Opmerkelijk: van de 85 ingediende klachten bij de Raad voor Journalistiek ging het in 13 gevallen over de coronaberichtgeving. Niet zozeer coronapatiënten maar wel artsen dienden klacht in, vaak omdat ze vonden dat ze fout geciteerd werden.

Bijna de helft van alle dossiers zijn klachten over waarheidsgetrouwe berichtgeving. Respect voor het privéleven en ongegronde verdachtmakingen zijn de twee andere belangrijkste redenen waarom klacht werd ingediend.

Minnelijke regeling

Als er een klachtendossier wordt opgestart, probeert de raad eerst een minnelijke regeling te vinden. Dat lukte in 27 van de 85 gevallen. Bij een minnelijke regeling doet de raad geen uitspraak over de klacht. Vaak wordt de klacht in dat geval stopgezet na publicatie van een rechtzetting, het indienen van excuses of het publiceren van een wederwoord.

Liefst 59 procent van alle klachten werden ingediend tegen berichtgeving op websites. 16,5 procent van de klachten was gericht tegen een krant.

Het aantal klachten bij de Raad voor Journalistiek was nooit eerder zo hoog. In 2019 werden 76 klachten genoteerd, een jaar eerder waren dat er 63. “Het gemiddelde aantal klachten ligt nu op 53 per jaar”, meldt secretaris-generaal en ombudsman Pieter Knapen in het jaarrapport. “De stijging doorheen de jaren duidt erop dat burgers en organisaties de weg naar de Raad voor Journalistiek weten te vinden en dat ze de raad vertrouwen voor de behandeling en beoordeling van hun klachten. Vorig jaar kwamen 71 klachten van particulieren en 14 van organisaties.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wim De Smet (°1970, Asse) was meer dan 20 jaar dienst als journalist bij Het Laatste Nieuws. Hij is altijd op zoek naar nieuws.

2 gedachten over “Nooit eerder zo veel klachten bij Raad voor Journalistiek”

  1. De journalist, verslaggever, reporter , etc zou moeten weergeven wat er gebeurt. Journalistiek is meer en meer verworden tot een opinieweergave van betrokken individu, en strookt nog maar zelden met de volledige werkelijkheid.

Plaats een reactie

Delen