De IJzer. Foto Shutterstock.

De IJzer. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Onbekende dumpt chemisch product in Sparkenvaardeken, ook deel IJzer vervuild

Ruben Notteboom

Iemand heeft één of ander chemisch product geloosd waardoor het water van het Sparkenvaardeken volledig wit kleurt. De kleine waterloop loopt tot aan de IJzer, waardoor ook in de IJzer vervuiling vastgesteld is. Welk product het precies is en wie het in het water gedumpt heeft, is nog onduidelijk.

Enkele dagen geleden kleurde het water plots wit. Het Sparkenvaardeken ligt aan het industrieterrein Heernisse in Diksmuide. Schepen van milieu Marc Deprez reageert in VRT dat “we volledig machteloos staan. Het is duidelijk afkomstig van een lozing maar we konden de waterloop niet meer afdammen of de vervuiling overpompen in de riolering.”

Vervuiling verspreidt zich, schade valt nog af te wachten

De enige hoop is nu dat de regen het chemische product verdunt. Zo kan de verontreiniging zelfs gedeeltelijk oplossen door de regen. De schade aan de flora en fauna is dan nog af te wachten. Het is ook zeer problematisch dat de vervuilde waterstroom uitmondt in de IJzer. Zo kan de vervuiling zich namelijk verder verspreiden.

De VMM, de Vlaamse Milieumaatschappij, heeft stalen genomen voor analyse. De resultaten zullen duidelijk maken over welke stof het precies gaat en hoe schadelijk die is. Schepen Deprez denkt dat het misschien een reinigingsmiddel is. Hij merkt op dat het om “een witte materie gaat die op het water drijft.” Daarom dat het water zo wit kleurt.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

5 gedachten over “Onbekende dumpt chemisch product in Sparkenvaardeken, ook deel IJzer vervuild”

Plaats een reactie

Delen