Steeds meer mensen worden het slachtoffer. Foto Shutterstock.

Steeds meer mensen worden het slachtoffer. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Online criminaliteit en oplichting toegenomen

Ruben Notteboom

Volgens de Nederlandse politie is de normale, geregistreerde criminaliteit in het eerste kwartaal afgenomen. Cybercriminaliteit en digitale oplichting is echter toegenomen. Vooral fraude nam toe waarbij burgers worden opgelicht. In het eerste kwartaal vorig jaar waren er ‘slechts’ 25.500 gevallen van fraude en oplichting, dit jaar 37.000. Dat is een toename van 45%.

Andere gevallen van cybercrime namen ook toe. Vooral ransomware en DDoS-aanvallen komen steeds vaker voor. Ransomware komt van “ransom”, wat losgeld betekent, en -ware van software. Letterlijk is het dus een programma dat bedoeld is om losgeld op te eisen. Het blokkeert de computer van het slachtoffer volledig. De daders willen het virus enkel verwijderen als ze een bepaald bedrag betaald krijgen.

‘Gewone’ criminaliteit daalt, online criminaliteit neemt toe

DDoS-aanvallen zijn dan eerder gericht op iemands netwerk. Het is iets dat blijkbaar niet zeer moeilijk is. Laatst waarschuwde het digitale leerplatform Smartschool nog dat DDoS-aanvallen op de modems van scholen steeds vaker voorkomen en dat het vaak de leerlingen zelf zijn die verantwoordelijk zijn voor de aanval.

Spammail of -berichten zijn ook ‘populair’. Zo kan iemand een link krijgen die een virus downloadt op het toestel. E-mails die persoonlijke gegevens proberen bemachtigen komen ook vaak voor. Zo gaat er een mail rond die beweert dat je geregistreerd bent voor een homoseksueel forum en moet reageren als dit om een fout gaat. Een ander recent voorbeeld is een mail die beweert dat er een virus op je computer staat waardoor onbekenden een video konden maken terwijl je jezelf aan het bevredigen was. “Betaal of we verspreiden de video,” klinkt het. Deze mails zijn uiteraard volledig nep.

Onvoldoende middelen

Volgens de Nederlandse politie is deze ommezwaai van geregistreerde criminaliteit naar online criminaliteit makkelijk te verklaren: de coronacrisis. Mensen zijn vaker thuis, zitten vaker achter hun computer, komen minder vaak de straat op… Criminaliteit past zich dus aan aan de nieuwe omstandigheden. Theo van der Plas, een bestrijder van cybercrime, vertelt aan de NOS dat “steeds meer mensen online kopen”, wat ook één van de oorzaken is dat online oplichting vaker voorkomt.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

1 gedachte over “Online criminaliteit en oplichting toegenomen”

  1. Voor mij heel eenvoudig ! Ik open niets maar dan ook niets buiten de personen die ik persoonlijk ken !!!
    Zelfs geen klik op wat dan ook…En ALLES meld ik als pishing….!!
    En ook een Apple iPad gekocht en de rest buiten…Met Apple veel minder gezever !!
    Zelfs een iPhone of Smartphone hoef ik niet…Voor mijn sociaal leven zoek ik mijn vrienden op zoals vroeger…
    Veel rustiger leven….Als ik al dat volk overal constant bezig zie met hun iPhone…Krijg er compassie mee…Prettige dag nog…

Plaats een reactie

Delen