Protest in Duitsland tegen Chinese repressie (Shutterstock)

Protest in Duitsland tegen Chinese repressie (Shutterstock)

Uncategorized

Ook Chinese christenen in kampen

Sonja Dahlmans

We hebben al eerder gehoord over ’transformatie-‘ of ‘heropvoedingskampen’ in China. Meestal gaat het in deze artikelen over het lot van de Oeigoeren – een islamitische minderheid in de Volksrepubliek China. Maar ook christenen die niet naar een staatskerk gaan, kunnen in verplaatsbare kampen op een geheime locatie worden opgesloten. Er zijn volgens een Chinese christen kampen, speciaal gericht op katholieken uit de ondergrondse kerk.

Op 1 april jongstleden was er een interview met Li Yuese (niet zijn echte naam) met Radio Free Asia. Daar vertelde hij over zijn opsluiting in een ’transformatiekamp’ in China. Hij zat naar eigen zeggen tien maanden vast, na een inval in 2018 bij zijn huiskerk .

Huiskerken

Doelwit van de Chinese Communistische Partij zijn de christelijke bijeenkomsten in een zogenaamde huiskerk. Deze zijn geen onderdeel van de staatskerken waar de overheid door middel van camera’s, beïnvloeding op publicaties en de aanbidding controle op kan uitoefenen.

Regelmatig worden er invallen gedaan bij deze huiskerken. Zowel voorgangers als gelovigen kunnen worden opgepakt en gevangen gezet. In de gevangenis of in een ’transformatiekamp’.

Martelingen

Volgens Yuese werd hij in het kamp gemarteld. Hij vertelt bijvoorbeeld dat hij werd geslagen en bedreigd. Maar ook mentale druk zoals bijvoorbeeld belediging, brainwashen en manipulatie worden niet geschuwd. Geïsoleerde opsluiting wordt gebruikt wanneer een gevangene niet wil toegeven dat hij of zij fouten heeft gemaakt. Dat wil zeggen, naar de huiskerk gaat in plaats van de staatserkende kerk of liever helemaal van zijn geloof afstapt. Als gevolg daarvan schetst Yuese dat zelfverminking en zelfmoordneigingen vaker voorkomen onder mensen die in zo een kamp worden vastgehouden: “Na verloop van een week ziet de dood er beter uit dat de situatie in een isoleercel.”

Binnenin het kamp worden christenen vierentwintig uur, zeven dagen per week via camera’s gevolgd. Zij worden gedwongen educatieve video’s te kijken met propaganda voor het atheïsme en het nationalisme.

Volgens advocaat Zhang die al eerder katholieken juridische bijstand verleende, heeft de Chinese overheid er een handje van mensen te doen ‘verdwijnen’ in plaats van hen strafrechtelijk te vervolgen. Dit sluit aan bij het verhaal van mevrouw Yang: “In 2017 terwijl zij van huis was, werd mevrouw Yang door de politie opgepakt en naar een transformatiekamp gebracht zonder enige rechterlijke toetsing.”

Al eerder waren er meldingen van christenen in zogenaamde ’transformatiekampen’. Zo melde de World Watch Monitor in februari 2018 dat honderd christenen naar ‘heropvoedingskampen’ werden gestuurd. Deze kampen worden ook studiecentra genoemd waar mensen moeten leren trouw te zijn aan de communistische partij en haar ideologie.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

Plaats een reactie

Delen