Illustratief. Foto Shutterstock

Illustratief. Foto Shutterstock

Uncategorized

Opkomstplicht lokale verkiezingen officieel afgeschaft

Wijnand Meeus

Vrijdag heeft de Vlaamse regering ingestemd met een grondige hervorming van de lokale democratie. Zo zal er vanaf volgende lokale verkiezingen geen opkomstplicht meer zijn. Daarnaast zal ook de invloed van de lijststem verdwijnen. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) noemt vandaag een ‘hoogdag voor de lokale democratie’.

Burgers zullen bij de gemeenteraads- en provincieverkiezingen in 2024 niet langer verplicht zijn om te gaan stemmen. Vandaag werd door de Vlaamse regering-Jambon definitief het voorontwerp van decreet goedgekeurd dat een aantal belangrijke electorale spelregels verandert. Deze grondige hervorming van de lokale verkiezingen werd al aangekondigd in het Vlaams regeerakkoord van 2019.

Vooral de liberalen van Open Vld zijn zeer opgelaten met de beslissing. “Hier spreken we al over sinds de oprichting van mijn partij”, klinkt het bij minister Bart Somers. “Elke partij zal de democratie op zich moeten verdedigen en uitleggen waarom stemmen belangrijk is. De kiezer zal niet gaan stemmen omdat hij verplicht wordt, maar omdat hij dat wil.”

Daarnaast wordt ook de invloed van de lijststem afgeschaft. Voorheen werden soms kandidaten verkozen die redelijk weinig voorkeurstemmen hadden omdat ze op een goede plaats op de lijst stonden en daardoor konden profiteren van de lijsstem. Vanaf nu zullen enkel nog de kandidaten met de meeste voorkeurstemmen worden verkozen. “Door het afschaffen van de lijststem geven we de stem van de kiezer meer gewicht en verschuiven we de macht van de partijen naar de burgers”, zegt Somers.

Als laatste wordt ook de wijze waarop de burgemeester wordt verkozen aangepast. Vanaf de volgende gemeenteraadsverkiezingen zal de kandidaat met de meeste stemmen van de grootste meerderheidsfractie automatisch burgemeester worden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

8 gedachten over “Opkomstplicht lokale verkiezingen officieel afgeschaft”

  1. LOL, de liberalen, sjossen en linkse gaan zich dat nog beklagen maar ´t is goed nieuws voor het Vlaams Belang want elke rasechte Vlaming zal wel gaan stemmen om de belgische mesthoop voor eens en altijd op te ruimen. Op naar een volstrekte meerderheid.

  2. Is puur bedrog het blijft hetzelfde , een grote partij kan uitgesloten worden , en de kleintjes klitten samen en vormen dan de grootste fractie (meerderheid) dus niet te euforisch doen is kiezers bedrog !!

  3. Wat de nieuwe wet betracht is dat zoveel mogelijk rechtse kiezers thuis blijven uit gemakzucht en er zodoende minder stemmen naar Vlaams belang gaan !
    Dat is de echte reden van de aanpassing waar Imam Somers zo enthousiast voor is!
    Hopelijk blijven de rechtse kiezers WEL stemmen en dan zijn we mss op de goede weg.

  4. De lijststem afschaffen is een pluspunt voor de democratie (de kiezer) en de kandidaat. Het verzwakt de dictatuur van de partijgoeroes. Ik ga wel een amendement indienen om de namen van de kandidaten op de stembiljetten in alfabetische volgorde af te drukken.

  5. dat is dan weer een zet van de verliezende partijen van de vorige verkiezingen , ze zijn bang dat ze de volgende keer , door hun falend beleid van deze corona crisis , door het opsluiten van het volk zonder enige reden , het nutteloos sluiten van vele zaken , en een groot deel van de bevolking , hun zaak failliet bewust laten gaan , daarom zijn ze nu bang ,
    het is een bende losers , laffe en achterbakse debielen , die bang zijn om de volgende verkiezing op straat te staan , en angst hebben voor de gevolgen die daarvoor gaan komen voor hun volks vermoordend beleid !

Plaats een reactie

Delen