Emmanuel Macron (Shutterstock)

Emmanuel Macron (Shutterstock)

Uncategorized

Opnieuw strenge lockdown in Frankrijk

Wannes Neukermans

Vanaf zaterdag gelden er in heel Frankrijk opnieuw strenge regels om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

De Franse president Emmanuel Macron voelt zich genoodzaakt om deze maatregelen te nemen. “Anders verliezen we de controle”, aldus Macron. In Frankrijk is op dit moment 44 procent van de patiënten op intensieve zorgen jonger dan 65.

Gemiddeld testen er 30.000 à 45.000 mensen per dag positief op het virus. Er liggen bijna 30.000 mensen met corona op intensieve zorgen, waarmee de piek van de tweede golf is overschreden.

Avondklok vanaf 19 uur

Er geldt momenteel al in 19 regio’s een avondklok vanaf 19 uur. De Franse regering breidt die nu uit over het volledige land. Telewerken wordt verplicht en niet-essentiële handelszaken moeten sluiten. Niet-essentiële verplaatsingen verder dan tien kilometer zijn ook verboden, maar dat gaat pas in op 5 april, na de paasdagen.

Ook zal de politie extra controleren op openbare bijeenkomsten. Alle scholen schakelen voor minstens een week over naar afstandsonderwijs, en kinderdagverblijven blijven drie weken gesloten.

Macron liet ook vallen dat 60-plussers vanaf 16 april gevaccineerd zullen worden. Vanaf 15 mei is het aan de 60-plussers en de maand erna zal het aan mensen jonger dan 50 zijn. De vaccinatiecampagne loopt 7 dagen op 7 door en het doel is nog steeds om alle volwassenen voor het einde van de zomer te vaccineren.

De Franse president hoopt dat er na één maand strenge lockdown opnieuw kan versoepeld worden. Onder strenge voorwaarden kunnen culturele activiteiten dan doorgaan. Ook het heropenen van de terrassen behoort tot de mogelijkheden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

Plaats een reactie

Delen