De premier van Pakistan. Foto Shutterstock.

De premier van Pakistan. Foto Shutterstock.

Cultuuroorlog

Pakistaanse premier: “Toenemend aantal verkrachtingen omdat vrouwen niet gesluierd zijn”

Ruben Notteboom

De Pakistaanse premier Imran Khan ligt onder vuur door mensenrechtenorganisatie en zijn twee ex-vrouwen. Hij beweerde namelijk dat de “vele verkrachtingen in Pakistan de schuld zijn van obsceniteit”, omdat steeds meer vrouwen niet gesluierd willen zijn.

“Als er meer obsceniteit heerst in de maatschappij, is er uiteraard een effect. Het doel van de sluiers (hoofddoek, boerka…) in de islam is om verleiding in onze maatschappij weg te nemen”, zei hij op 5 april.

“Uitspraak uit context gerukt”

Het kabinet van de premier beschermt hem echter. Ze beweren dat zijn uitspraak “volledig uit context gerukt is”. Volgens het kabinet wilde de premier enkel zeggen dat de “strikte anti-verkrachtingswetten het aantal seksuele misdrijven alleen kan terugdringen. Om seksueel geweld te stoppen moet de hele maatschappij samen strijden en moet de blootstelling aan verleiding verdwijnen.”

Volgens de Pakistaanse overheid kan verkrachting dus alleen stoppen wanneer alle vrouwen gesluierd rondlopen, bijvoorbeeld een hoofddoek of boerka. Alleen zo zouden vrouwen niet langer verkracht worden, want daardoor zouden mannen niet meer verleid worden.

“Het toont een verbijsterende onwetendheid”

De Pakistaanse Mensenrechtencommissie kan niet met de uitspraak lachen. “Het toont een verbijsterende onwetendheid over waar, waarom en hoe verkrachtingen gebeuren. Daarnaast legt hij nog eens de schuld bij het slachtoffer en niet bij de dader”, klinkt het.

Slechts 3 procent van de verkrachtingszaken eindigen met een veroordeling. Verkrachting in Pakistan is daarom praktisch straffeloos. De organisatie War Against Rape roept de regering op om strenger op te traden tegen verkrachting. Daarnaast geloven ze dat een diversiteitstraining ook zou helpen.

“Schuld wel degelijk bij de mannen,” zegt de vrouw van de Pakistaanse premier

De eerste vrouw van Khan, Jemima Khan Goldsmith, reageert scherp op Twitter. Enerzijds zegt ze dat de schuld bij de man ligt, anderzijds citeert ze een stuk uit de Koran, soenna 24, vers 31: “Zeg aan de gelovigen dat ze hun blik neerslaan en hun privédelen beschermen.” Maulana Muhammad Ali vertaalde 24:31 in zijn “Koran met Nederlandse Vertaling en Commentaar” iets anders. “En zeg tegen de gelovige vrouwen dat zij hun blik neerslaan en hun seksuele verlangens onderdrukken en dat zij hun verfraaiing niet tonen, behalve wat daarvan zichtbaar is.”

De tweede vrouw van Khan, Reham Khan, merkt op dat er soms ook jonge kinderen verkracht worden in Pakistan. Zijn theorie snijdt volgens haar dus absoluut geen hout. “Het bewijst dat hij een totaal verkeerde manier van denken heeft over verkrachting”, klinkt het.

“Waarom reed die vrouw nog zo laat rond?”

In maart werden twee mannen nog ter dood veroordeeld nadat ze een vrouw langs de snelweg hadden verkracht. Een agent vroeg toen waarom de vrouw ’s avonds alleen rondreed met haar kinderen, alsof dat de oorzaak was van de verkrachting. Dat leidde tot protesten over het hele land.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

2 gedachten over “Pakistaanse premier: “Toenemend aantal verkrachtingen omdat vrouwen niet gesluierd zijn””

Plaats een reactie

Delen