Paus Franciscus in de Sint-Pietersbasiliek. Foto Shutterstock

Paus Franciscus in de Sint-Pietersbasiliek. Foto Shutterstock

Uncategorized

Paus Franciscus vergeet Oeigoeren in paasrede

Simon Segers

Tijdens de jaarlijkse paasrede sprak paus Franciscus naar goede gewoonte zijn steun uit voor verschillende volken die lijden onder armoede en conflict. Franciscus heeft echter bewust of onbewust niet verwezen naar de massale gevangenzetting van Oeigoeren in de provincie Xinjiang in China.

Traditioneel spreekt de paus de ‘Urbi et Orbi’-zegen uit vanop het balkon van de Sint-Pietersbasiliek voor een vol Sint-Pietersplein. Net zoals met Pasen vorig jaar vond de zegen dit jaar plaats in de basiliek, hoewel deze vandaag wel deels gevuld was. Franciscus sprak zijn bezorgdheid uit voor iedereen die leidt onder de coronapandemie. “De verrezen Christus biedt hoop voor iedereen die blijft lijden onder de pandemie; zowel de zieken als zij die een geliefde verloren hebben.” De paus benadrukt ook het belang van de vaccinaties: “Vaccins zijn een essentieel middel in de strijd tegen het virus. (…) We hebben een globale verantwoordelijkheid om de distributie te voorzien en vertragingen te overkomen. Met bijzondere aandacht voor de armste landen.”

Oeigoeren

Paus Franciscus besteedde in zijn zegening ook aandacht aan internationale conflicten. Hij sprak onder andere zijn steun uit voor de slachtoffers van de Syrische burgeroorlog en uitte zijn hoop voor meer politieke stabiliteit in Libië. Ook de inwoners van Mozambique, waar Islamitische terroristen de havenstad Palma gewelddadig innamen vorige week, konden op de steun van de kerkvader rekenen. Franciscus veroordeelde de globale stilte omtrent de hongersnood in Yemen, hoewel hij met geen woord repte over de situatie van de Oeigoeren. In de Chinese provincie Xinjiang worden volgens de Verenigde Naties meer dan een miljoen Oeigoeren, een Turkse minderheid, vastgehouden in gesloten centra. Er zijn sterke vermoedens van dwangarbeid, aanranding en foltering. Mogelijk negeert de paus de situatie omwille van diplomatieke ambities met China.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

1 gedachte over “Paus Franciscus vergeet Oeigoeren in paasrede”

  1. Als hij alle landen moest vermelden waar alleen al maar de Christenen worden vervolgd was hij nu nog bezig met zijn paasrede. De Oeigoeren zijn moslims die indertijd veel autonomie hadden tot ze aanslagen gingen plegen en ijverden voor afscheuring van China. De paus heeft bovendien ook de Vlamingen vergeten die smachten naar onafhankelijkheid.

Plaats een reactie

Delen