Euroteken. Foto Shutterstock.

Euroteken. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Pensioenen, uitkeringen en leeflonen in welvaartsenveloppe stijgen

Ruben Notteboom

Er is een akkoord bereikt tussen de sociale partners over de welvaartsenveloppe. De laatste twistappel waren de minimumuitkeringen, maar net voor de deadline wist men toch een akkoord te bereiken. 1 juli zullen de pensioenen, verschillende uitkeringen en de leeflonen stijgen.

De welvaartsenveloppe is het budget dat vrijgemaakt is om alle uitkeringen, pensioenen… mee te betalen. In totaal gaat dit over 700 miljoen euro. Die enveloppe focust vooral op de mensen die het minste krijgen, om hen een extra duwtje in de rug te geven. De 700 miljoen wordt verdeeld over meer dan 1 miljoen mensen.

Grote stijgingen voor welvaartsenveloppe

1 juli stijgen de pensioenen met 2%. Ziekte- en invaliditeitsuitkeringen stijgen met 2% en de gezinshoofden die regelmatig gewerkt hebben en meer hebben bijgedragen, kunnen zelfs rekenen op een stijging van 2,5%. De volledige werklozen zullen hun uitkering zien stijgen met 2% als die samenwonend zijn en 2,4% als ze alleenstaand zijn. De gezinshoofden krijgen een stijging van 3,5%. De tijdelijke werklozen zullen ook een stijging zien van 3,5%. Ten slotte stijgen de uitkeringen door arbeidsongevallen en beroepsziekten ook met 2%. De leeflonen en andere bijstandsuitkeringen worden ook met 2% opgetrokken.

Niet alleen de minimumuitkeringen worden opgetrokken. Ook de hoogste uitkeringen stijgen met 1,1%. Ook de hoogste pensioenen stijgen met 2%. Het vakantiegeld voor gepensioneerden neemt toe met 6,5% op twee jaar. Langdurige zieken krijgen het komende jaar à twee jaar 40 tot 80 euro extra vakantiegeld, afhankelijk van de gezinssituatie. Alleenstaande ouders met een zwaar ziek kind krijgen 2,4% extra.

Meer stijgingen tegen 2024

De welvaartsenveloppe is echter niet het enige dat zal stijgen. Tegen 2024 zullen er nog enkele minimumuitkeringen verhogen, inclusief minimumpensioenen en leeflonen. Die worden met wel 11% opgetrokken. Ook de minimumuitkeringen stijgen met 4%. Deze stijgingen zijn dus nog eens boven op de stijgingen van de welvaarsenveloppe. De vraag rijst echter wel welke impact dit zal hebben op de begroting.

Het akkoord over de welvaartsenveloppe is normaal gezien ook belangrijk voor het loonakkoord. De loononderhandelingen zijn namelijk verbonden aan de welvaartsenveloppe-onderhandelingen, waar de vakbonden vaak niet blij mee zijn. De vakbonden kunnen namelijk niet verder indien de welvaartsenveloppe vastloopt. Daarom besloot de regering de twee onderhandelingen los te maken van elkaar. Indien de sociale partners dan toch geen akkoord zouden hebben bereikt vandaag, dan zouden de vakbonden wel de volgende stappen mogen ondernemen.

Vakbonden boos over beperking loonopslag

De regering besliste ook dat de maximale loonopslag moet beperkt worden tot 0,4%. De vakbonden zijn hier echter niet van te spreken. Indien dit probleem niet opgelost kan worden, is de kans groot dat het op 1 mei, de deadline van de loononderhandelingen, opnieuw tot vakbondsacties komt.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen