(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

Politie schiet minder tijdens achtervolgingen

Pieter Van Berkel

Bij achtervolgingen door de politie die bedoeld zijn om een voertuig tot stilstand te brengen, wordt steeds minder gebruikgemaakt van vuurwapens.

CD&V-Kamerlid Servais Verherstraeten vroeg de cijfers op bij minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). “De risico’s die dergelijke tussenkomsten met zich meebrengen wegen te zwaar door tegenover de geringe slaagkans van zo’n ingreep”, zegt Verherstraeten.

In 2020 loste de politie schoten bij zeven van de 25 achtervolgingen. Dat is het laagste cijfer van de vier afgelopen jaren.

Volgens Verherstraeten mag de daling positief geïnterpreteerd worden. “Het is het bewijs van een nieuw besef bij de politiediensten dat het schieten naar rijdende voertuigen weinig effect heeft”, klinkt het. “Een klassiek voorbeeld van ‘high risk, low reward.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

5 gedachten over “Politie schiet minder tijdens achtervolgingen”

  1. Hoeveel van de 25 die op de vlucht sloegen werden er ingerekend en veroordeeld?Misschien moest Verherstraeten die cijfers ook eens opvragen bij de minister van Justitie!

  2. De politie hoort geen vuurwapen bij zich te dragen, zoals in Engeland.
    Een schot is (te) vlug gelost, de gevolgen zijn niet te voorzien en zetten een hoop mensen aan ’t werk die -tig verhoren moeten doen en
    massa’s papieren vuil maken. De politie moest beter weten.

Plaats een reactie

Delen