Vooruit voelt gevolgen ‘zattemansklap’ in nieuwe peiling

Conner Rousseau. Photonews

Cultuuroorlog

Praeses KVHV Leuven: “Er is geen vraag van de studenten om liederen te schrappen uit de studentencodex”

Simon Segers

In Leuven wil studentenkoepel LOKO de huidige studentencodex met cantusliederen moderniseren. Op dit moment wordt de codex door KVHV Leuven verdeeld onder de studenten. Brecht Crabbe, de praeses van KVHV Leuven, stond ons te woord.

Studentenkoepel LOKO heeft op 26 maart besloten om een werkgroep op te richten die moet onderzoeken hoe ze inspraak kunnen krijgen in de samenstelling van de codex. Het zou bijvoorbeeld kunnen gaan om toevoegingen van nieuwe liederen. De praeses van KVHV Leuven vertelt dat zij bereid zijn in dialoog te gaan en openstaan voor aanpassingen en toevoegingen indien deze voldoende draagvlak hebben: “Als zo een zaken een overtuigende meerderheid vinden bij studenten en als daar goede argumenten voor zijn, dan moet dat mogelijk zijn.” Crabbe benadrukt verder dat het niet de bedoeling is om liederen te schrappen. Op dit moment is er dan ook weinig duidelijkheid over de mogelijke inhoudelijke wijzigingen. De praeses is er echter van overtuigd dat de meerderheid van de studenten geen vragende partij is om liederen te schrappen of van context te voorzien.

2 codices

Sinds 2003 geeft VZW Studentencentrum de codices uit, het KVHV is slechts de verdeler. KVHV Leuven heeft wel net als andere studentenorganen inspraak in de mogelijke veranderingen die kunnen worden doorgevoerd. Crabbe wil kost wat kost vermijden dat er een tweede codex in circulatie komt, zoals dat het geval is in Antwerpen en Gent. “Wij staan erg open voor elke samenwerking met LOKO voor meer inspraak van de studenten. Dat is een wens die wij als KVHV ook onderschrijven, maar we willen die inspraak bereiken zonder te moeten overstappen op een tweede codex. Dat zou alleen maar voor meer verdeeldheid zorgen.” De werkgroep komt zondag voor het eerst samen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

1 gedachte over “Praeses KVHV Leuven: “Er is geen vraag van de studenten om liederen te schrappen uit de studentencodex””

Plaats een reactie

Delen