Raad van State schorst gunning werken circuit Spa-Francorchamps: "Prijs 17,5 % lager en onvoldoende gemotiveerd"

Circuit van Spa-Francorchamps. Foto: Shutterstock.

Binnenland politiek

Raad van State schorst gunning werken circuit Spa-Francorchamps: “Prijs 17,5 % lager en onvoldoende gemotiveerd”

Kristof Luypaert

De Raad van State heeft donderdag met hoogdringendheid de gunning van het eerste deel van de werken aan het circuit van Spa-Francorchamps geschorst. De opdracht zou worden uitgevoerd door het consortium Bodarwé-Wust Serbi. De prijs die 17,5% lager ligt dan het gemiddelde van andere offertes is te weinig gemotiveerd.

De vennootschap die het circuit uitbaat is grotendeels in handen van het Waals gewest. Ze wil de komende tien jaar ruim 80 miljoen euro investeren in de piste en in de tribunes. Dat moet onder meer toelaten om het Endurance World Championship voor motorfietsen in 2022 naar België te halen.

Het eerste deel van de werken is voor 20,5 miljoen euro gegund aan het consortium Bodarwé-Wust Serbi. Maar andere deelnemende kandidaten hebben die toewijzing aangevochten omdat de prijs verdacht laag zou zijn. Die prijs ligt 17,46 procent lager dan het gemiddelde van de andere offertes. De Raad van State geeft de klagers gelijk en stelt dat er te weinig gemotiveerd is waarom de prijs zo laag is. De gunning wordt daarom opgeschort.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

1 gedachte over “Raad van State schorst gunning werken circuit Spa-Francorchamps: “Prijs 17,5 % lager en onvoldoende gemotiveerd””

  1. In dergelijk geval dient de overheid niet veel meer te doen dan een opvraging waarom ze effectief zo goedkoop zijn. Werken ze met buitenlandse arbeidskrachten, hebben ze een andere werkwijze,… En dat dan uiteraard wel even controleren. Dat is erg standaard, en indien onvoldoende uitgevoerd, een blamage voor de aanbestedende overheid.

Plaats een reactie

Delen