Raamregel vanaf vandaag van kracht. Foto: Shutterstock

Raamregel vanaf vandaag van kracht. Foto: Shutterstock

Binnenland politiek

Raamregel vanaf vandaag van kracht, Bart Tommelein: “Dit had kunnen vermeden worden”

Anton Schelfaut

Vanaf vandaag mogen treinreizigers ouder dan 12 jaar richting de kust enkel nog aan het raam zitten. Met die maatregel wil het Overlegcomité de reizigersstromen naar zee beter beheersen. Volgens Oostends burgemeester Bart Tommelein had de raamregel kunnen vermeden worden, indien de NMBS eerder maatregelen had genomen.

De maatregel is op het volledige traject van kracht tijdens de schoolvakantie en de weekends. Op die manier wil het Overlegcomité overvolle treinen vermijden en de derde coronagolf afvlakken. Ook reizigers die vroeger moeten afstappen, zullen door de maatregel getroffen zijn. “Reizigers zullen daardoor soms niet de trein kunnen nemen die ze van plan waren te nemen, maar moeten wachten op een volgende trein. In geval van grote drukte kan die wachttijd gevoelig oplopen”, zei de NMBS hierover in een persbericht.

Vermijdbaar

De burgemeesters van de kustgemeenten en de provinciegouverneur van West-Vlaanderen vinden dat de NMBS veel te weinig heeft gedaan om de drukte op de treinen en in stations aan te pakken. Burgemeester Bart Tommelein zei in De ochtend op Radio 1 dat de raamregel had kunnen vermeden worden. “Het is natuurlijk een gevolg van het feit dat men al veel eerder maatregelen had moeten nemen. Vorig jaar zijn er ook problemen geweest op de treinen en in stations. Men had toen plannen om een systeem te maken dat de reizigersstromen beter zou beheersen. Men heeft daar niets mee gedaan.”

Tommelein vindt dat de raamregel nu wel nodig is om de drukte tijdens de paasvakantie te beheersen. “Als je een bepaalde situatie krijgt, moet je dringend maatregelen nemen. Overvolle treinen in volle pandemie met gesloten horeca en winkelen op afspraak, dan weet je dat je problemen krijgt. Dan moet er een maatregel waarbij de treinen maar voor de helft bezet worden.”

De burgemeester van Oostende blijft ook pleiten voor een aanmeldingssysteem voor treinreizigers. “Als de NMBS dat wil, hebben ze binnen de maand een perfect werkend aanmeldingssysteem waar iedereen zeer tevreden over zal zijn”, besluit hij. 

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

Plaats een reactie

Delen