Magnette: “Gekibbel tussen Franstalige en Vlaamse liberalen wijst op situatie die erg gespannen aan het worden is”

PS-voorzitter Paul Magnette. Photo News

Binnenland politiek

Recordbedrag van 402 miljoen euro Vlaamse subsidies uitgekeerd aan bedrijven

Anton Schelfaut

De Vlaamse overheid heeft vorig jaar een recordbedrag van 402 miljoen euro subsidies uitgekeerd aan bedrijven. Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde (Open Vld) – die de cijfers in kaart bracht – pleit ervoor om de subsidies om te zetten naar een algemene lastenverlaging. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Vergeleken met 2016 gaat het om een stijging van 100 miljoen euro per jaar. De afgelopen vijf jaar zijn er in totaal 1,7 miljard euro subsidies naar bedrijven gegaan. In dezelfde periode is de innovatiesteun gestegen van 171 miljoen euro naar 297 miljoen euro.

25 bedrijven kregen 16 procent van de totale steun. Bij de innovatiesteun is die concentratie nog sterker: de afgelopen vijf jaar ging bijna een kwart naar 25 bedrijven.

Debat

“Economie is de bron van al onze welvaart. Uiteraard moet die ondersteund worden. De vraag is of dat met de huidige grote massa aan subsidies voor bedrijven en tussenorganisaties het meest efficiënt gebeurt”, zegt Maurits Vande Reyde. Volgens hem is de concentratie bij enkele bedrijven nog steeds groot. Bovendien vragen kmo’s geen subsidies, maar wel lage lasten en een efficiënte overheid. “We zouden daar in het parlement een zeer fundamenteel debat en stemming over moeten houden.”

“Momenteel kunnen we als Vlaanderen wel veel geld uitgeven op vlak van economie. We ontbreken echter de bevoegdheden over cruciale economische hendels, zoals de vennootschapsbelasting”, benadrukt hij. “Dat wekt de ‘ver-subsidiering’ van het economisch beleid in de hand. Je moet al heel creatief zijn om er een algemene lastenverlaging mee in gang te steken. Het risico dat je daarmee nieuwe ongelijkheid schept, is groot. Uniforme bevoegdheden op vlak van economie zijn daarom bijna onmisbaar.”

Innovatiekampioenen

Het stimuleren van innovatie via steun voor onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten is een beleidskeuze van de Vlaamse regering. Dat benadrukt Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) in een reactie aan Het Laatste Nieuws. “Onderzoek en ontwikkeling (OO) vormen mee de basis van het succes van onze Vlaamse economie en de daarmee gepaard gaande tewerkstelling”, aldus Crevits.

De minister geeft toe dat Vlaanderen over enkele “innovatiekampioenen” beschikt. “Zij ontvangen inderdaad meer middelen, maar ze spenderen zelf ook veel meer middelen aan innovatie. Bij de 25 bedrijven die de meeste steun krijgen, zitten trouwens ook innovatieve kmo’s.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

3 gedachten over “Recordbedrag van 402 miljoen euro Vlaamse subsidies uitgekeerd aan bedrijven”

  1. “Bovendien vragen kmo’s geen subsidies, maar wel lage lasten en een efficiënte overheid” dat vraag ik ook, die lage lasten. KMO’s betalen een fractie dan de belasting op arbeid

  2. België is contraproductief. Teveel Regeringen, teveel ambtenaren, teveel politici, teveel leefloners, teveel werklozen, teveel eeuwige zieken, teveel asielzoekers, teveel zakkenvullers, inefficiënt belastingsysteem, teveel rijken en multinationals die zo goed als geen of geen belastingen betalen, teveel subsidies. Daar bovenop moet Wallonië en Europa gespekt worden. Als het aan mij lag dan was Vlaanderen Onafhankelijk en uit de EU. Ik maakte er het Monaco of Andorra van het Noorden van.

Plaats een reactie

Delen