"Bevrijd Ierland". Foto Shutterstock.

"Bevrijd Ierland". Foto Shutterstock.

Uncategorized

Rellen in Ierland gaan verder, ook na oproep tot kalmte

Ruben Notteboom

Het is nog steeds onrustig in Ierland. Er werd opgeroepen tot kalmte ter ere van prins Philip die overleden is, maar daar werd geen gehoor aan gegeven. De Ieren kwamen opnieuw op straat in de Noord-Ierse hoofdstad Belfast. Ze zijn boos over de Brexit, hun leefomstandigheden, de situatie met Noord-Ierland en Ierland… Er werden zelfs molotovcocktails gesmeten naar de politie.

Onrust heerst al een week en deze keer niet in de pro-Ierse en katholieke wijken. Het zijn deze keer de protestanten, de pro-Britse unionisten, die de aanzet gaven om te rellen. De onvrede en woede door de Brexitafspraken, de leefomstandigheden, de coronacrisis… zit zodanig diep, dat de bondgenoten van Londen zich, al dan niet tijdelijk, tegen Engeland en het VK keren.

Oproep tot kalmte na dood prins Philip

Na het overlijden van prins Philip werd opgeroepen tot kalmte, ter ere van de prins. De manifestaties zouden worden uitgesteld in de protestantse en unionistische wijken, maar daar werd geen gehoor aangegeven. Toch kwamen de mensen weer massaal op straat.

De politie werd verdronken in een regen van stenen en molotovcocktails. Hierdoor raakten meerdere agenten gewond. Daarnaast werden er auto’s en vuilnisbakken in brand gestoken. Het is een wederopleving van aloude spanningen in het gebied met het Verenigd Koninkrijk. Normaalgesproken zijn het katholieken en pro-Ierse republikeinen die hun onvrede uiten. Een extreem voorbeeld was de IRA die koste wat het kost wilde afsplitsen van het VK en bij Ierland wilde aansluiten.

Opstand van ‘het andere kamp’?

Het is zeer merkwaardig dat het deze keer ‘de andere kant’ is die de aanzet gaf tot het geweld. Dat komt vooral door de grenscontroles tussen Ierland en Noord-Ierland. Normaal was de afspraak dat na de Brexit die grens open zou blijven, maar door de corona worden er toch controles uitgevoerd op het handelsverkeer. Dat accepteren velen niet. Het pro-Britse kamp voelt zich verraden, het pro-Ierse kant ziet hun grote angst realiteit worden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen