Brusselse MR lokt parlementsleden van DéFI en Les Engagés

Sophie Wilmès. Photonews

Uncategorized

Rood-groen front klaar voor strijd tegen liberalen: het begin van een strenge winter?

Ruben Notteboom

De Vivaldi-regering heeft enkele zware thema’s te verteren, wat de coalitie zwaar onder druk zet. De regering; vernoemd naar Antonio Vivaldi, de componist die le quattro stagioni (de vier jaargetijden) schreef, lijkt nu toch een ijskoude wintertijd tegemoet te gaan in het parlement. Vooral de socialisten en liberalen zouden elkaar wel eens in de haren kunnen vliegen over de mislukking van het loonoverleg.

Het begon allemaal met het loonoverleg, onderhandelingen tussen vakbonden en werkgevers. De vakbonden wilden een loonstijging hoger dan 0,4% bovenop extra coronapremies, maar de werkgevers zien dat niet zitten. “Bedrijven die het financieel moeilijk hebben gehad, kun je niet nog meer laten betalen,” zei Egbert Lachaert (Open Vld) bij VTM NIEUWS. “Een horeca-uitbater die maanden dicht moest, niets heeft verdiend en eindelijk weer open kan gaan, kun je niet vragen om iedereen opslag te geven.”

Socialisten komen met zware maatregelen, liberalen slikken het niet

De socialisten zijn het daar echter niet mee eens. Vooruit en PS dreigen zelfs met grote stappen te ondernemen. Ze willen een beroep doen op artikel 14 van de Wet op het Concurrentievermogen. Dat artikel zegt dat de overheid mag dwingen tot matiging van andere inkomsten. Op die manier willen de socialisten de dividenduitkering blokkeren aan aandeelhouders, zodat dat geld naar de werknemers kan gaan. De socialisten kunnen alvast niet op steun rekenen van de liberalen, wat diepe barsten zou kunnen slaan in de samenwerking tussen de blauwe en rode families indien dit niet opgelost raakt.

Groen steunt de socialisten: grote druk op Vivaldi

De socialisten staan echter niet alleen. Groen reageert nu ook en duwt zo de liberalen verder in de hoek, maar een kat in het nauw kan rare sprongen maken. Het is dus afwachten hoe de liberalen zullen reageren. De strijd rond 0,4% tussen de socialisten en liberalen is niet het enige roet dat in het eten van Vivaldi wordt gegooid. Het dossier rond het lossen van de patenten zorgt ook voor spanningen tussen Groen en de socialisten enerzijds, tegenover de liberalen anderzijds. De christendemocraten hopen vooral dat de situatie eerst wat kan afkoelen, zodat alles goed besproken kan worden.

Meyrem Almaci vertelde deze ochtend op Radio 1 wel dat ze hoopt dat er “toch nog een oplossing op tafel kan worden gelegd voor de deadline” dit weekend. Zo zal het loonoverleg alvast niet in het parlement verschijnen, wat de druk van de ketel zou doen minderen. Ze benadrukt wel dat als dat niet lukt, de Wet van Concurrentievermogen “moet worden toegepast”. Het rood-groene front, wat in totaal 49 zetels kent in de Kamer, zou daarmee rechtstreeks een politieke oorlog verklaren aan de liberalen met de christendemocraten gevangen in het kruisvuur.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

10 gedachten over “Rood-groen front klaar voor strijd tegen liberalen: het begin van een strenge winter?”

  1. Hoe meer de zich democratisch wanenden van het Cordon DISCRIMINATOIR al vechtend over de straat rollen hoe beter, tegen het moment van ons electoraal vonnis van 2024. De zich democratisch wanenden lijken niet te willen beseffen dat “discriminatie op basis van politieke opinie” één der negentien discriminatiegronden, zogenaamde “beschermde criteria” , der anti-discriminatie wetgeving is !

  2. Wat moet gebeuren, zal gebeuren. Maar de Vivaldisten zijn tot elkaar veroordeeld. Als ze naar de kiezer moeten, dan vloeit er electoraal bloed. Zeg dat ik het gezegd heb. En ik sta waarschijnlijk niet alleen. Maar … het onmogelijke is onmogelijk. Water en vuur horen niet samen. Vivaldi is een monster, een anti-Vlaamse coalitie die zo vlug mogelijk moet verdwijnen. Er zijn geen Jean-Lucken meer om loodgieterswerk te verrichten. En De Croo is niet de man die met de vuist op tafel zal kunnen slaan, denk ik. Daar is hij te braaf voor. Zeg nog dat ik slecht over Alexander zeg.

  3. De overheid dwingt al jaren op matiging van de inkomsten uit de particuliere verhuur van onroerend goed. Huurprijzen van woningen mogen immers niet meer stijgen dan de index. Als we de hersenkronkels van Conner Rousseau hierop toepassen dan zouden de lonen zelfs niet met 0,4% mogen verhogen.

  4. In de marge van deze discussie komt ook de automatische indexering van de lonen ter sprake. Bij een automatische indexering worden de lonen aangepast na de verhoging van de levensduurte. Zonder automatische indexering wordt bij loononderhandelingen rekening gehouden met de te verwachten stijging van de levensduurte. De lonen worden dus aangepast voor de stijging van de levensduurte. Automatische aanpassing is bijgevolg zeer schadelijk voor de werknemers. Of hoe ze bedrogen worden door onder anderen hun vakbonden.

  5. Ik wel ik Ben de vorige verkiezing ook niet geweest, en gelukkig je ziet wat er van gekomen is niets. Stemmen heeft geen zin. Als het aan mij ligt weg met de politiek!!! Laat de fluppe maar iets doen voor zijn land, want nu doet hij niets! ja beetje goed lijken door een bezoek en de multinationals steunen in handels akkoorden met dictatuur china. Laat die geld trekkende tamzak van een koning maar eens iets doen en Flikker op mee de politiek!

  6. De Croo trekt de stekker er uit want zal nog zware besparingen moeten doorvoeren om de gigantische corona schuld betaald te krijgen , en zo de uitstap van kernenergie tegen te houden want veel VLD mandatarissen zijn tegen de sluitingen, dus een elegante uitstap uit deze regering , en dan de schuld bij links leggen over de besparingen en de loon norm !!

Plaats een reactie

Delen