De Russische marine. Foto Shutterstock.

De Russische marine. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Rusland zal troepen aan Oekraïense grens terugtrekken

Ruben Notteboom

Sergej Sjoigoe, de Russische minister van Defensie, kondigde aan dat Rusland de militaire aanwezigheid aan de Oekraïense grens zal afbouwen. Dat is goed nieuws, want dat betekent ook dat de spanningen met Rusland kunnen afnemen. Hij zegt dat de oefening voorbij is, geslaagd was en Moskou tevreden is. Oekraïne was echter bang voor een Russische interventie in het oosten van het land.

De Russische militaire oefeningen werden aangekondigd kort nadat de NAVO zelf een oefening zou uitvoeren in de Zwarte Zee. Als reactie stuurde Rusland onderzeeërs de Zwarte Zee in. Daarna mobiliseerde Rusland enkele oorlogsschepen. Ten slotte werden tienduizenden militairen gemobiliseerd nabij de oostgrens van Oekraïne.

Sancties tegen Rusland, NAVO-oefeningen in Zwarte Zee

De reactie en tegenreactie van Rusland en de NAVO zorgde voor hevige spanningen. Daarnaast trof de VS sancties tegen Rusland na een cyberaanval. De Amerikaanse president, Joe Biden, rijkte na die sancties wel de hand uit, maar Moskou moest daar niets van weten. Ook met Tsjechië liep het even uit de hand. Zo werden er al meerdere diplomaten de deur gewezen in beide landen.

Het Russische ministerie van Defensie meldt ook dat “het leger van de Russische federatie klaar is om adequaat te reageren op alle veranderingen aan de grenzen van Rusland.” Voor 1 mei zullen de soldaten terug naar hun bases gaan. De hoop is dat dit het begin is van een nieuwe heropleving van relaties en diplomatische betrekkingen, maar vooral dat de Westerse mogendheden en Rusland opnieuw een stap kunnen zetten naar de vrede.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen