Aleksey Navalny - Foto Shutterstock

Uncategorized

Russisch oppositieleider Navalny gaat in hongerstaking

Wannes Neukermans

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny gaat in hongerstaking. Sinds hij een aantal weken geleden is overgebracht naar een strafkamp, klaagt hij over zijn behandeling.

De Russische politie pakte de politicus begin dit jaar in Moskou op. Hij was net terug in Rusland nadat hij in het buitenland recupereerde van een vergiftiging. Er zijn sterke vermoedens dat Russisch president Vladimir Poetin de opdracht gegeven heeft voor die aanslag op zijn leven. Navalny staat bekend om zijn forse kritiek tegen het beleid van Vladimir Poetin.

Nadat hij een tijd in een gewone gevangenis had gezeten, werd Navalny overgebracht naar een berucht strafkamp op zo’n 100 kilometer van de Russische hoofdstad. Sinds zijn aankomst in het strafkamp vrezen zijn advocaten en familie voor zijn leven.

Geen medische verzorging

Volgens Navalny krijgt hij in het strafkamp geen medische verzorging, en is er zelfs sprake van marteling. Bewakers zouden de oppositieleider meerdere keren per nacht wakker maken zodat hij geen nachtrust krijgt. De Rus gaat daarom in hongerstaking, met de hoop de internationale aandacht te vestigen op zijn situatie.

De autoriteiten noemen deze kritiek onterecht. De regionale gevangenisdienst benadrukt dat elke gevangene recht heeft op 8 uur nachtrust. Navalny zou behandeld worden zoals elke andere gevangene, klinkt het daar.

Er is ondertussen al een arts gecontacteerd door de advocaten van Aleksej Navalny. Dokter Aleksej Barinov staat klaar om de gevangenis te bezoeken, en wacht op een besluit van de gevangenisdienst.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

Plaats een reactie

Delen