Uncategorized

Rutte: leugenaar of warhoofd?

Redactie Buitenland

Chaos in de Nederlandse Tweede Kamer! Vorige week kon een fotograaf een nota van een onhandige regeringsverkenner in beeld nemen. Daarop stond de tekst “Pieter Omtzigt, functie elders”. Het stukje tekst refereerde naar Haags Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) en suggereerde dat de man moest weggepromoveerd worden. Omtzigt staat namelijk niet alleen bekend als een zeer gedegen parlementslid. Al te vaak is hij niet mals voor de regering waar zijn eigen partij (CDA) deel van uitmaakt. Zo bracht hij de vorige regering ten val naar aanleiding van het ’toeslagenschandaal’. Na een week speculeren over wie hem dan wel weg wilde, blijkt dat uiteindelijk niemand minder te zijn dan Mark Rutte (VVD) zelf.

Korte stukjes tekst van regeringsnota’s op foto, het is me wat. In 2007 kon Jean-Luc Dehaene’s “Quid NVA?” best wel wat Vlaams-nationalisten op stang jagen. “Functie elders” beroert dan weer de Nederlandse gemoederen al een week.

Vorige vrijdag ontkende uittredend premier Rutte nog staalhard dat hij verantwoordelijk was voor de quote. Dat blijkt ondertussen niet te kloppen: het was wel degelijk Rutte die deze mening aan de verkenners toevertrouwde. Niet alleen het feit dat hij een parlementair “lastpak” schijnbaar weg wilde promoveren, wordt hem aangewreven. Zowat het hele parlement rekent hem ondertussen vooral die leugen aan.

Rutte ontkent even wel dat hij hierover liegt. Hij meent dat hij het zich gewoon niet goed herinnert. Dat leek niet meteen een erg geloofwaardige uitleg. De uittredend premier maakte ook een erg gespannen en onwennige indruk in het parlement. Hij bleef daarbij wel telkens benadrukken dat hij niet doelbewust loog.

Daarbovenop blijken de verkenners – die formeel aangesteld worden vanuit het parlement – hun verslag ook al vanochtend aan Rutte te hebben bezorgd met alle informatie in. Dat zorgde net zo goed voor heel wat ophef. Er is namelijk ook geen enkele reden om dat vooraf aan Rutte te bezorgen. Het is aan de Tweede Kamer om dat rapport als eerste te ontvangen.

‘Teflon Mark’

Mark Rutte krijgt meteen behoorlijk wat over zich heen. De sobere, zakelijke bestuurder kreeg nochtans heel wat bloemetjes in de pers toegeworpen. Zelfs zowat de volledige Vlaamse pers hing aan zijn lippen voorafgaand aan zijn voorspelde, recente verkiezingsoverwinning. Ok, wat soepel in de principes en wat dunnetjes in de ideologie, maar een keurige manager die Mark Rutte !?

Weinigen maakten daarbij de reflectie dat zèlfs Mark Rutte’s VVD eigenlijk maar een partij is die net iets meer dan 1 op 5 kiezers kan bekoren.

Premier Rutte en premier De Croo. Foto Photonews.
Premier Rutte en premier De Croo in gelukkiger tijden. Foto Photonews.

In Nederland worden onderhand gretig wat opstootjes van Rutte’s amnesie-probleem gedeeld. Zo vergat de VVD’er eerder al een gesprek met zijn toenmalige defensieminister over Nederlandse bommen met Iraakse burgerslachtoffers (Hawija, 2015). In 2018 meende hij geen enkele herinnering te hebben aan uitwisseling van memo’s met Unilever over het afschaffen van dividendbelasting. Het zijn slechts een paar voorbeelden. Dat lijstje van vervelende geheugenproblemen waarmee de liberaal te kampen heeft, is best wel lang.

Na vandaag lijkt er nog weinig appetijt voor zondermeer nog een termijn erbij: plots lijkt Rutte IV verder weg dan ooit.

Meer weten over Pieter Omtzigt en de CDA? Lees ook dit artikel op PAL NWS (+). Bij het verschijnen van dit artikel was nog onduidelijk wie verantwoordelijk was voor ‘Pieter Omtzigt, functie elders’.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Plaats een reactie

Delen