Een toestel van Norwegian Air - Foto: Shutterstock

Een toestel van Norwegian Air - Foto: Shutterstock

Uncategorized

Scandinavische landen slaan alarm over infecties onder migranten: “Stop reizen naar thuisland”

Niels Geerinck

De autoriteiten van Noorwegen en Zweden trekken gezamenlijk aan de alarmbel. Er heerst ongerustheid over de stijgende coronabesmettingen in beide landen. Dat heeft vooral te maken met migranten die tijdens de vakantieperiode naar hun thuisland reisden en weer terugkeren. Op ongeveer de helft van alle vluchten zouden passagiers positief getest hebben.

Noorse autoriteiten hebben negatief reisadvies gegeven voor reizen richting Somalië, Pakistan, Irak en Afghanistan. Dat advies kwam er na een zichtbare stijging in besmettingen bij reizigers die terugkeerden na een vakantie die ze doorbrachten in één van de landen. Dat schrijft de Noorse krant Aftenposten. Volgens medewerkers op de luchthaven van Oslo weigeren ook heel wat terugkerende reizigers uit die landen, zich te laten testen bij het verlaten van de luchthaven.

Ontmoedigingscampagnes voor bevolkingsgroepen

Om het probleem in te dijken heeft de Noorse regering een heuse ontradingscampagne opgestart. Ze gaan in zee met Dr. Usman Mushtaq, een arts en professor aan de Universiteit van Oslo die van Pakistaanse origine is. De campagne loopt via sociale media. Zo wil de regering meer direct proberen communiceren met de verschillende bevolkingsgroepen en in het bijzonder met de Pakistaanse bevolkingsgroep in Noorwegen. De situatie in Pakistan is momenteel kritiek.

Het Noorse instituut voor Volksgezondheid (Norges Folkehelseinstituttet) publiceerde cijfers waaruit bleek dat 16 procent van de Pakistanen die in Noorwegen verblijven positief getest hebben op COVID-19. Bij Somaliërs ligt dat cijfer op 14 procent.

Immigratielanden moeten een tandje bijsteken

Deze coronacrisis bewijst dat vooral immigratielanden noodgedwongen een tandje moeten bijsteken. Zowel in Noorwegen als in Zweden heerst er een enorme druk op de verzorgingsstaat en infrastructuur. Uit een artikel dat de Zweedse krant Expressen publiceerde blijkt dat ongeveer de helft van de COVID-patiënten op intensieve zorgen een migratie achtergrond hebben.

Als verklaring worden socio-economische factoren aangehaald. Migranten hebben veelal een job waarbij het moeilijker is om de nodige afstand te bewaren, leven in grotere gezinnen en hebben doorgaans een slechtere basisgezondheid. Dit werd ook bevestigd door het Zweeds Centrum voor Epidemiologie en Volksgezondheid (CEM) in een rapport uit november 2020. Het centrum uitte kritiek op de autoriteiten omwille van een foutieve aanpak van de crisis. Daarbij werd gesuggereerd dat de Zweedse overheid meer moest inzetten op sensibiliserings- en bewustwordingscampagnes bij bevolkingsgroepen zoals Somaliërs en Afghaanse migranten, omdat de Zweedse cijfers door besmettingen aldaar de hoogte in gingen.

Ook het Zuiden van Europa ondervindt heel wat druk. Zo gaf de Italiaanse minister voor Regionale Zaken en Autonomie Francesco Boccia aan dat 25 procent van de besmettingen migranten zijn. Dat staat te lezen in een artikel van de Italiaanse krant Il Giornale.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

9 gedachten over “Scandinavische landen slaan alarm over infecties onder migranten: “Stop reizen naar thuisland””

  1. Hier zijn er ook die in hun “veilige” thuisland een overheerlijke ontspannende vakantie doorbrengen en aan de familie leuke verhalen vertellen over het landje van melk en honing waar ze zijn in terecht gekomen.Eén minpuntje is dat de bevolking van dat landje hardleerse racisten zijn!Volgens een journalist van een gekend weekblad zit dat in hun DNA!Pluspunten zijn dat er politici zijn die dat beamen en er instellingen zijn (UNIA etc…) die ervoor zorgen dat de hardwerkende burgers van dat land voor de rechtbank komen!

  2. De Scandinavische landen durven de zaken bij naam noemen.
    Ik zie het in België nog niet gebeuren dat de staatsgreep regering dat zou durven.
    In alle eerlijkheid moet ik toegeven dat Mark Van Ranst deze “niet politiek correcte” oproep wel gedaan heeft verleden week.
    Maar dat hij daar jammer genoeg geen advies van gemaakt heeft naar “onze” regerende politici toe.

Plaats een reactie

Delen