Pierre-Jean Chalençon, de vermoedelijke organisator en eigenaar van Palais Vivienne

Uncategorized

Schandaal in Frankrijk: luxefeestjes met ministers

Wannes Neukermans

In Frankrijk zijn journalisten van tv-zender M6 kunnen infiltreren op een feestje voor de rijke klasse in Parijs. Met verborgen camera’s konden ze filmen hoe mensen genoten van allerhande luxeproducten. Deelnemers volgen de strenge regels die in Frankrijk gelden allesbehalve. “Van zodra u hier binnenkomt, bestaat Covid-19 niet meer”, aldus een personeelslid. Het grootste schandaal is dat de organisator beweert deze week met enkele ministers gegeten te hebben in clandestiene restaurants.

Cafés en restaurants zijn in Frankrijk al sinds oktober gesloten. Er zijn echter nog uitbaters die stiekem klanten blijven bedienen. Christophe Leroy, zaakvoerder van verschillende restaurants in Miami, Parijs en Saint-Tropez zou één van die mensen zijn. De man is met heel wat beroemdheden bevriend, en zou zijn schouders nu gezet hebben onder dit elitefeestje.

Hier bestaat corona niet

Wie mee wilt tafelen, betaalt op voorhand 220 euro. Een veertigtal personen kwam aan. Zodra ze door de deur waren, gingen alle mondmaskers af en begroetten ze elkaar met een kus. Een ober vertelde: “Eens je door de deur bent, bestaat Covid-19 niet meer. Iedereen moet zich hier thuis voelen.” Dat de onherkenbaar gemaakte ober terwijl gefilmd werd, wist hij uiteraard niet.

Leroy doet ook weinig moeite om zijn clandestiene feestjes te verstoppen. Op zijn Instagrampagina stond een hele tijd dat hij op 1 april volk zou uitnodigen in het Palais Vivienne. Menu: kaviaar en champagne. Dit ging niet om een aprilgrap, de weken voordien waren er al gelijkaardige boodschappen terug te vinden. Na de uitzending van M6 en de commotie die er is ontstaan heeft Leroy zijn posts verwijderd.

Ook politici betrokken

Het feest was een initiatief van een ‘gereputeerde verzamelaar’. Met een vervormde stem kwam hij in beeld: “Ik heb deze week nog in twee à drie clandestiene restaurants gedineerd, in het bijzijn van enkele ministers. Ik vind dat best grappig, iedereen doet wat hij wil.” Volgens sociale media gaat het om Pierre-Jean Chalençon, de eigenaar van… het Palais Vivienne.

Na zijn uitspraken regent het verontwaardigde reacties in Frankrijk. Met de hashtag #OnVeutLesNoms (We willen de namen) geven mensen aan te willen weten welke ministers deelnamen aan deze feestjes.

Frans minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin heeft een onderzoek bevolen. “Als het verhaal waar blijkt, moeten de organisatoren en deelnemers van dit soort diners gestraft worden”, klinkt het.

https://twitter.com/Gensacrif/status/1378872289991782405?s=20

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

Plaats een reactie

Delen