(Photonews)

(Photonews)

Uncategorized

Schoolmeisje Leah Sharibu al drie jaar gegijzeld door Boko Haram

Sonja Dahlmans

De Nigeriaanse Leah werd in februari 2018 met 109 andere schoolmeisjes ontvoerd door de islamitische terreurorganisatie Boko Haram.

De feiten vonden plaats in de stad Dapchi, in de noordelijk gelegen deelstaat Yobe. Vijf meisjes werden gedood, de rest werd na onderhandelingen vrijgelaten. Omdat zij weigerde zich te bekeren tot de islam, besloten de terroristen Leah levenslang als slavin te houden. “Vanaf vandaag houden wij Leah en Ngaddah (een hulpverleenster). Zij zijn nu onze slavinnen. Volgens onze doctrine is het voor ons toegestaan met hen te doen wat wij willen.” Leah zou zijn uitgehuwelijkt aan een commandant van Boko Haram.

Het gerucht gaat dat Leah vorige maand – zij is nu zeventien – haar tweede kind zou hebben gebaard in gevangenschap. In januari 2020 zou zij, volgens journalist Ahmad Salkida, haar eerste kind hebben gebaard. Ze was toen zestien jaar. Omdat er nauwelijks informatie over Leah naar buiten komt, blijven dit allemaal speculaties.

Ondanks meerdere toezeggingen van president Buhari van Nigeria dat hij ervoor zou zorgen dat Leah terug zou keren bij haar ouders, is dat tot op heden niet gebeurd. Er zijn na de ontvoering van Leah meerdere schoolkinderen ontvoerd waarbij de regering Buhari onderhandelingen zou hebben gehad met de gijzelnemers. Over het lot van Leah wordt echter niet meer gesproken.

Ontvoeringen van schoolkinderen

Ontvoeringen van schoolkinderen komen in Nigeria vaak voor. Met name in het noorden van het land is het aantal kidnappings toegenomen. Plaatselijke, criminele bendes zien hun gegijzelden als een bron van inkomen, maar ook jihadistische organisaties zoals Boko Haram ontvoeren regelmatig schoolkinderen. Op 26 februari van dit jaar werden er in de noordelijke deelstaat Zamfara 279 schoolmeisjes van de Government Girls Secondary School in het dorp Jangebe ontvoerd. De meisjes zouden tussen en 17 jaar oud zijn. Zij werden later weer vrijgelaten. Ook van de zogenaamde Chibok-meisjes die op 15 april 2014 werden ontvoerd door Boko Haram wordt een deel, zes jaar later, nog altijd gevangen gehouden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

2 gedachten over “Schoolmeisje Leah Sharibu al drie jaar gegijzeld door Boko Haram”

Plaats een reactie

Delen