De voorzitter van de SNP, Nicola Sturgeon - Foto: Shutterstock

De voorzitter van de SNP, Nicola Sturgeon - Foto: Shutterstock

Cultuuroorlog

Schotse nationalisten willen meer “antikoloniaal” onderwijs: BLM als inspiratiebron

Niels Geerinck

De SNP (Scottish National Party) wil meer gaan inzetten op “antikoloniaal” onderwijs. Tevens wil de links-separatistische partij het onderwijs “antiracistisch” maken, dat schrijven ze in het verkiezingsmanifest. Vanuit het werkveld klinken echter heel wat kritische bevindingen.

De SNP zette vorige week het manifest online waarmee ze naar de volgende verkiezingen zullen trekken. Het vormt een soort ideologische uiteenzetting waarin de kiezer kan zien welke speerpunten de partij wil gaan uitdragen op allerlei maatschappelijke vlakken. Onderwijs vormt voor de SNP een belangrijk domein.

Black Lives Matter als inspiratiebron voor een onderwijsbeleid

Bij het bekijken van het manifest valt te lezen hoe het voorgestelde onderwijsbeleid van de SNP mee vorm kreeg door de BLM-beweging. Volgens de partij legde de beweging heel wat maatschappelijke spanningsvelden bloot. Daarmee werd de BLM-beweging een rechtstreekse inspiratiebron en staat deze centraal binnen het onderwijsprogramma.

“De Black Lives Matter-beweging heeft een krachtig licht geworpen op de voortdurende raciale onrechtvaardigheid, raciaal gebaseerd geweld en de noodzaak voor landen om hun koloniale geschiedenis onder ogen te zien,” zo schrijft de SNP.

Daarnaast wil de SNP actief inzetten op het ontwikkelen van een ‘antiracistische’ vorm van onderwijzen. Leerkrachten zullen speciale ondersteuning krijgen en daarbij zal worden ingezet op rapportering en publicatie van ‘racistische incidenten’ op de scholen.

“We zullen een nieuw programma van ‘antiracistisch onderwijs’ op scholen creëren, inclusief met ondersteuning van de professionele ontwikkeling van leraren, waardoor elke school toegang heeft tot hoogwaardig ‘antiracistisch onderwijs’. Om de voortgang bij te houden, zullen we de rapportage en publicatie van gegevens over racistische incidenten op scholen verbeteren”, zo vervolgen ze hun manifest.

De academische wereld en het werkveld reageren

Toch doet het onderwijsprogramma van de SNP heel wat vragen rijzen bij academici en leerkrachten die nog actief voor de klas staan. Het voorstel stuit dan ook op heel wat kritiek. Volgens hen zal het de leerlingen slechts een negatieve, eenzijdige en vooral gepolitiseerde versie van de geschiedenis voorschotelen.

“Het voorstel van de SNP is een recept voor een vorm van onderwijs met oogkleppen op. Daarnaast is het simpelweg een vervorming van de realiteit en is het zelfs ronduit racistisch om onderwijs aan te bieden dat gebracht wordt vanuit zo’n perspectief zoals de SNP wil aanbrengen”, zo reageert Chris McGovern, een gepensioneerde leerkracht en voorzitter van Campaign for Real Education. “De menselijke capaciteit voor goed en kwaad heeft niets te maken met huiskleur. Het onderwijsvoorstel van de SNP neemt een loopje met de waarheid.”

Volgens L. Paterson, een hoogleraar onderwijsbeleid aan de Universiteit van Edinburgh, is het belangrijk dat de leerkrachten zelf de kwesties kunnen onderwijzen. Volgens hem is die beslissing niet aan politici om te nemen.

“Het belangrijkste punt is dat leraren zeer ervaren zijn in het op een evenwichtige manier onderwijzen van controversiële kwesties. Het is jammer als politici het goede werk dat is gedaan niet erkennen, inclusief het werk dat een manier heeft gevonden om controversiële kwesties objectief aan te pakken. Politici kunnen dit soort onderwerpen beter overlaten aan leraren, die heel goed weten hoe ze gevoelig met controverse moeten omgaan.”, aldus de hoogleraar.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

Plaats een reactie

Delen