Gebouw van de Verenigde Naties in Genève, Zwitserland. Foto Shutterstock

Gebouw van de Verenigde Naties in Genève, Zwitserland. Foto Shutterstock

Uncategorized

Secretaris-generaal VN: “We staan op de rand van de afgrond”

Simon Segers

Het hoofd van de Verenigde Naties António Guterres waarschuwt in het nieuwe klimaatrapport voor de gevolgen van de opwarming van de aarde. Hij spoort alle naties aan om zo snel mogelijk meer ambitieuze maatregen te implementeren.

Volgens het rapport van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) waren de temperaturen in 2020 1,2 graden celsius boven het pre-industriële gemiddelde. De VN is van mening dat de ergste effecten van de klimaatverandering kunnen vermeden worden indien de opwarming beperkt wordt tot 1,5 graden celsius. Deze week vindt een virtuele klimaattop plaats die georganiseerd wordt door de Verenigde Staten. Een belangrijk werkpunt van deze conferentie zijn de inspanningen omtrent de reductie in broeikasgassen en de doelstellingen halen van het klimaatakkoord van Parijs.

De secretaris-generaal van de VN benadrukt dat 2021 “het jaar van de actie” moet zijn. “De lidstaten moeten ambitieuze, nieuwe bijdragen indienen die op nationaal niveau worden bepaald. Hun klimaatplannen moet veel efficiënter worden in de komende 10 jaar. Guterres dringt ook bij de rijkere landen aan om de fondsen die gericht zijn op herstel van de coronapandemie af te stemmen op het klimaatakkoord. Subsidies voor fossiele brandstoffen moet naar hernieuwbare energie gaan volgens de secretaris-generaal.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

7 gedachten over “Secretaris-generaal VN: “We staan op de rand van de afgrond””

  1. De aarde is opgewarmd. Dat leidt geen twijfel. Dat die opwarming te wijten is aan menselijk handelen is zeer twijfelachtig. Het is alleszins nog niet aangetoond.
    Stilaan wordt wel duidelijk dat de maatregelen die uitgerold worden om die zogenaamde klimaatcrisis te bestrijden veel erger zijn dan de kwaal. Windmolens en zonnepanelen gaan maximaal 15 tot 20 jaar mee. Nu al beginnen ze ons op te zadelen met een groeiende berg niet-recycleerbaar afval : de wieken van de molens en het glas van de panelen.
    Een tweede zekerheid is dat een kleine minderheid schatrijk wordt dankzij deze maatregelen maar dat de rest van de bevolking voelbaar verarmd. Denk maar aan de elektriciteitsprijs die stilaan de pan uitrijst.

  2. Het riedeltje van de catastrofale opwarming door CO2 wordt algemeen aanvaard door de groene jongens. De meest radicalen onder hen pleiten dan ook terecht voor een betekenisvolle vermindering van de wereldbevolking. Minder radicalen ijveren dan weer voor de afbouw van de veestapel. En waarom niet? Veeboeren stemmen toch niet voor Groen en ze zijn bovendien quantité négligable. Nu kan je de CO2-uitstoot ook verminderen door het verbieden van het houden van huisdieren want die stoten ook CO2 uit. Waarom geen voorstellen in die zin?
    De CO2-uitstoot van mensen uit ontwikkelingslanden is veel kleiner dan de onze. Dat verandert als ze emigreren naar bijvoorbeeld ons land. Je kan de CO2-uitstoot bijgevolg gevoelig verminderen door de immigratie te stoppen, meer nog door de immigratie terug te draaien. Waarom doet Groen daar niet aan mee?

  3. Is dat die man die zo schabouwelijk Engels “spreekt” dat er geen woord van te verstaan is? Lid van de Greta Thunberg en Frans Timmermans (EU) klimaat-sekte zeker?

  4. Angstzaaierij om de mensen geld uit hun zakken te kloppen. Er zijn klimaatveranderingen sinds het begin der tijden. Moeten mensen zich schuldig voelen omdat ze hun huis verwarmen met stookolie? Zeker niet. Door de opwarming zullen ze minder moeten stoken. De nieuwe generatie ketels stoten trouwens minder CO2 uit dan een gasverwarming. Hoeveel bespaar je uit door superisolatie van je woning? Zo goed als niets. Zelfs al trapt gans België in deze klimaatwaanzin en wordt alles uitgevoerd zoals EU-psychopaat Timmermans vooropstelt zal dit geen invloed hebben op het klimaat. Dit wil niet zeggen dat we geen maatregelen moeten nemen om naar een gezondere leefomgeving te gaan. Hiervoor hebben we vooral natuur nodig. De belangrijkste maatregel om de druk op vrije ruimtes te verlichten is de immigratie van gelukzoekers stopzetten. Begin daarmee.

Plaats een reactie

Delen