Smartschool. Foto Shutterstock.

Smartschool. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Smartschool waarschuwt voor netwerkaanvallen door leerlingen

Ruben Notteboom

Het digitale leerplatform Smartschool waarschuwt voor netwerkaanvallen op de modems van de scholen. Het platform wordt door enorm veel scholen gebruikt in het Vlaams secundair onderwijs en basisonderwijs. Volgens CEO Jan Schuer zijn het vaak leerlingen die de aanval uitvoeren.

Of het uit verveling is, of om de uitdaging aan te gaan, is onduidelijk, maar naar verluidt zouden leerlingen het internetnetwerk van hun school aanvallen met een zogenaamde DDoS-aanval. De scholen openen maandag opnieuw de virtuele deuren, want leerlingen zullen nog regelmatig afstandsonderwijs moeten volgen. Zo’n aanval kan dus veel problemen met zich meebrengen.

DDoS-aanvallen op schoolnetwerken

Of de nieuwe schoolweek wel allemaal van een leien dakje zal lopen, is onduidelijk. Enkele scholen hebben namelijk al gemeld problemen te hebben met het internet. Iedereen die online was, kreeg last van haperingen. Al meerdere keren bleek het om DDoS-aanvallen te gaan.

In Sint-Michiel in Leopoldsburg viel zo bijvoorbeeld het netwerk ook regelmatig uit. Na een onderzoek bleek dat de problemen zich systematisch voordeden. Zo kon uiteindelijk een 15-jarige dader geïdentificeerd worden. De jongen moest van school veranderen en de school legde een schadeclaim van 220.000 neer, maar het is ergens bewonderingswaardig dat een 15-jarige tiener zoiets kan uitvoeren.

Smartschool wil maatregelen

Het is een problematiek die zich al jaren voordoet. Smartschool werd voor de krokusvakantie 42 keer geviseerd. Smartschool zelf heeft daarvoor beveiligingen en weet wat te doen, maar scholen zelf worden nu ook meer en meer het slachtoffer van DDoS-aanvallen. Daarom roept Smartschool nu op tot waakzaamheid en om het netwerk beter te beveiligen. Daarnaast willen ze dat de scholen het dialoog aangaat met de ouders en scholieren om aanvallen te vermijden.

Ten slotte hoopt Schuer op een wettelijk kader. “Malafide websites moeten geblokkeerd worden,” klinkt het volgens VRT. “Nu zijn er tools waardoor zo’n aanval eenvoudig is. Die tools zijn ook in omloop bij een groepje jongeren. De tijd van gespecialiseerde bendes is voorbij.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

1 gedachte over “Smartschool waarschuwt voor netwerkaanvallen door leerlingen”

Plaats een reactie

Delen