Uncategorized

Sociale media geblokkeerd in Pakistan uit vrees voor radicale islamitische protesten

Wannes Neukermans

Pakistan blokkeert vandaag verschillende sociale media. Het land vreest dat een radicale islamitische groepering de platformen zou gebruiken om protesten aan te wakkeren tegen een afbeelding van de profeet Mohammed in Frankrijk vorig jaar. Twitter, Instagram, WhatsApp en TikTok zijn niet toegankelijk in het hele land.

Aanhangers van een extreemrechtse groepering, Tehreek-e-Labaik Pakistan, blokkeerden wegen en versperden doorgangen bij de dodelijke protesten die maandag startten. Zij steunen de controversiële Pakistaanse wetten rond godslastering. De demonstranten vragen aan de regering om de Franse ambassadeur voor 20 april het land uit te zetten. De regering beloofde dit als gevolg van een cartoon in Frankrijk waarbij de profeet Mohammed werd afgebeeld.

Fransen worden aangespoord Pakistan te verlaten

Er vielen al minstens vijf doden tijdens de protesten, waaronder twee politieagenten. De Franse ambassade spoort haar landgenoten aan het land te verlaten. “Sociale media zijn voor enkele uren geblokkeerd zodat relschoppers deze niet kunnen gebruiken tijdens het vrijdaggebed”, aldus een ambtenaar.

Terroristische organisaties, islamitische groeperingen en politieke partijen zijn sterk afhankelijk van sociale media om contact te houden met hun aanhangers.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “Sociale media geblokkeerd in Pakistan uit vrees voor radicale islamitische protesten”

Plaats een reactie

Delen