Stijn Baert (UGent). Foto Photonews. © Joel Hoylaerts/Photo News - 10861809-001

Stijn Baert (UGent). Foto Photonews. © Joel Hoylaerts/Photo News - 10861809-001

Binnenland politiek

Stijn Baert: “Wie fiscale voordelen voetballers oplost, zal punten scoren”

Ruben Notteboom

Stijn Baert is professor in empirische arbeidseconomie aan de Universiteit Gent. In de podcast De Tribune sneed hij een zeer bekend probleem aan: de fiscale voordelen bij voetballers. Hij roept de politiek op om te stoppen met praten en over te gaan tot daden. “De minister die fiscale voordelen van voetballers oplost, zal punten scoren,” klinkt het.

De politiek heeft al vaak gesproken over de fiscale voordelen van voetballers. In 2018, bijvoorbeeld, is dat onderwerp zeer vaak in het nieuws geweest na een witwasschandaal. De toenmalige vicepremier Kris Peeters (CD&V) wilde de fiscale voordelen van profvoetballers evalueren, want sommige betaalde sporters worden minder belast op hun loon. Daarnaast betalen ze enkel sociale zekerheid op een vastgelegd plafondbedrag. Peeters wees er toen op dat zoiets niet kan. “Die uitgespaarde bedragen mogen niet gebruikt worden voor witwastechnieken of andere malafide praktijken,” klonk het.

Stijn Baert: “Parlementair debat geen bewijs van vooruitgang”

In 2021 is de situatie volgens Stijn Baert nog niet veel veranderd. Vorige week begon de discussie opnieuw in het federaal parlement en minister van Financiën Vincent Van Peteghem vindt dat er “nood is aan een diepgaande hervorming.” Baert noemt de discussies in het parlement echter geen bewijs van vooruitgang.

“Het valt me de laatste tijd op dat zowel voetballers als politici amper reageren. Minister Van Peteghem reageerde vorige week wel in Villa Politica en het parlement, maar in debatprogramma’s zag je de politici niet. Het momentum is echter al een beetje gepasseerd,” zegt Baert. “Toen er nog geen federale regering was ,wilden parlementsleden zich profileren.”

“De sterkste schouders dragen de minste lasten”

Maar volgens hem ligt de schuld niet alleen bij de politici. De voetbalwereld reageert ook niet. Ze hebben gewacht op een federale regering om dan rechtstreeks met een kabinet in gesprek te gaan, wat allemaal subtiel achter de schermen gebeurt, los van het publiek debat.

Het is echter een gevoelig onderwerp waar veel burgers sterke meningen over hebben. Een politicus die de fiscale voordelen echt oplost, zou goed scoren bij het volk volgens Stijn Baert. “Zelden staan mensen zo eensgezind achter een mening. De huidige situatie is absurd. Een gewone werknemer betaalt 38% aan RSZ, voetballers slechts 1%. De sterkste schouders dragen de minste lasten,” besluit hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

2 gedachten over “Stijn Baert: “Wie fiscale voordelen voetballers oplost, zal punten scoren””

  1. Er zijn nu eenmaal enerzijds mensen die WEL economisch productief tot het BNP batig bijdragen of bijgedragen hebben, nu gepensioneerden en anderzijds door de Overheid (over)betaald personeel die er over palaveren of zemelzeiken en die daarvoor bovendien later nog eens positief discriminatoir een vetter pensioen bovenop zullen beuren dan zij die de BNP-welvaartskoek effectief meegebakken hebben zonder erover te lullen ; pure & onversneden “discriminatie op basis van economische productiviteit” ! Welkom in de tricolore tweezakkerij farce Natiestaat Belzeike.

Plaats een reactie

Delen