Een batterij van de IJzeren Koepel. Foto Shutterstock.

Een batterij van de IJzeren Koepel. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Syrische raket raakt bijna Israëlische kernreactor in Dimona

Ruben Notteboom

Een Syrische raket raakte bijna een Israëlische kernreactor in het zuiden van het land. Dat had rampzalige gevolgen kunnen hebben. Er vielen geen slachtoffers.

Het gaat over de kernreactor van Dimona. Het is onbekend hoe een raket zover kon raken. Israël heeft namelijk een beroemd raketafweersysteem, maar dat systeem heeft nu zeer hard gefaald. Israël reageerde onmiddellijk met vergeldingsaanvallen.

SA-5 niet neergehaald door beroemd afweersysteem

De raket die Israël raakte is een SA-5. Die raketten worden door Rusland geproduceerd. De raket werd afgevuurd tijdens een Israëlische luchtaanval in Syrië als vergelding. Nu Israël dus zelf reageert met vergeldingsaanvallen, lijkt er maar geen einde te komen aan de vicieuze cirkel van geweld.

De Israëlische militaire experten maken zich echter geen zorgen dat de Kippat Barzel, de IJzeren Koepel, of de Arrows- en Patriotbatterijen de raket niet neer konden halen, noch maken ze zich zorgen over de kernreactor in Dimona. De experten beweren dat de aanval zeker niet opzettelijk was, want dan had Syrië zwaardere raketten ingezet.

Afgeweken van koers, ‘per ongeluk’ naar Dimona

Raketexpert Uzi Rubin vertelt aan het Britse persagentschap Reuters dat de SA-5 waarschijnlijk van koers afgeweken was. Wanneer een raket van koers afwijkt en plots zijn eigen weg opgaat, is het moeilijk in te schatten waar die zal eindigen. Het incident bewijst echter wel dat geen enkel verdedigingssysteem waterdicht is, zelfs het antiraketsysteem van Israël maakt fouten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen