Theo Francken - Foto: Shutterstock

Theo Francken - Foto: Shutterstock

Uncategorized

Theo Francken (N-VA): “Harde aanpak van het Iraanse regime is nodig”

Niels Geerinck

Theo Francken is niet te spreken over de houding van de internationale grootmachten omtrent Iran. Zo uit hij op zijn blog kritiek op de aanpak van Iran, het regime en het nucleaire programma.

Iran maakte bekend dat het vanaf volgende week de productie van verrijkt uranium zal opdrijven naar 60 procent. Volgens het eerder vastgelegd nucleair akkoord ligt de grens vastgelegd op 3,67 procent.

Internationale houding is naïef

De verrijking van Iraans uranium bevindt zich vandaag al ruim boven die grens. De opgedreven verrijking kan duiden op het verder uitbreiden van het Iraans arsenaal aan nucleaire wapens.

Volgens Francken is de internationale houding rondom Iran en de nieuwe deal veel te naïef. “Persoonlijk ben ik voor een harde aanpak van het Iraanse regime. Ik moet hier gewezen President Trump en Premier Netanyahu gelijk geven. Met dit regime doe je geen zaken. De Irandeal is naïef en gevaarlijk. Het risico op het vervaardigen van kernwapens is veel te groot. Van het ogenblik dat ze die hebben, verandert alles. Kijk maar naar schurkenstaat Noord-Korea, daar blijft ook iedereen met de handen af.”, zo staat te lezen.

Akkoord houdt geen rekening met geopolitieke aspecten

Francken is niet de enige die zich kritisch uitlaat over het akkoord en de Iraanse houding in de internationale politiek. Darya Safai die voor de NVA-fractie zetelt in de Kamer en ook Iran ontvluchtte, uit ook haar bezorgdheid. “De Ayatollahs hebben nooit vreedzame bedoelingen gehad. Ze maken gebruik van de Westerse naïviteit om enerzijds sancties te verlagen en ondertussen ondergronds door te gaan met hun gevaarlijke plannen. Ook worden de mensenrechten er dagelijks geschonden.”, stelt ze

“Ook houdt het akkoord geen rekening met de rol van Iran als staatssponsor van terrorisme door de steun aan Hamas, Hezbollah en Hashd al Shaabi. Het geld dat Iran zou krijgen van het Westen zal rechtstreeks gaan naar deze terreurbewegingen. En tot slot is er de Iraanse ontwikkeling van lange-afstandsraketten, die waren nooit mee opgenomen in de deal en dat is toch wel noodzakelijk.”, zo besluit Safai.

Westerse ambitie voor regime change

Volgens Francken dient het Westen nog altijd de ambitie te koesteren, om een blijvende regimewissel in Iran te bewerkstelligen. “Een regimewissel in Teheran moet onze ambitie blijven, niet via een oorlog, wel door een streng handels-, goederen- en investeringsembargo en door het interne protest te voeden. Steeds meer Iraniërs komen immers in opstand tegen de islamistische theocratie met haar streng religieuze wetten, overal aanwezige geheime dienst en geloofspolitie. Er zijn weinig volkeren zo fier als het Iraanse volk. Terecht, in Perzië ligt de bakermat van onze beschaving. De regimewissel zal finaal voortkomen uit die fierheid en trots.”, aldus Francken.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

2 gedachten over “Theo Francken (N-VA): “Harde aanpak van het Iraanse regime is nodig””

Plaats een reactie

Delen