Lag Ba'Omer in 2016 (Shutterstock)

Lag Ba'Omer in 2016 (Shutterstock)

Uncategorized

Tientallen doden na stormloop tijdens religieus festival in Israël

Pieter Van Berkel

Bij een religieus festival in het noorden van Israël zijn minstens 44 mensen omgekomen nadat paniek uitbrak. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu (Likoed) spreekt van een “zware ramp”.

Tienduizenden strikt-orthodoxe joden verzamelden in Galilea bij het graf van de 2e-eeuwse rabbi Sjuimon br Jochai voor Lag Ba’Omer. Het gaat om de grootste samenscholing sinds de uitbraak van de coronapandemie.

De slachtoffers zouden verstikt of vertrapt zijn in een dicht opeengepakte doorgang, waarlangs de aanwezigen door de politie weggeleid werden. De ramp zou begonnen zijn toen iemand uitgleed op de trap.

Vele slachtoffers werden niet opgemerkt totdat de menigte werd opgeroepen om uit elkaar te gaan.

Er vielen zeker 44 doden bij de stormloop. Er werden ook 103 gewonden geteld. Er zouden zich ook kinderen onder de slachtoffers bevinden. Waarschijnlijk zijn de meeste slachtoffers mannelijk. Het terrein is grotendeels gescheiden voor mannen en vrouwen en de ramp lijkt plaatsgevonden te hebben in een van de mannelijke delen.

“Zware ramp”

Momenteel is de situatie in het rampgebied nog erg chaotisch. Gewonden werden weggevoerd met helikopters en het leger werd ingezet om de evacuatie van de aanwezigen in goede banen te leiden.

De Israëlische premier Netanyahu spreekt van een “zware ramp”. “We bidden allemaal voor het welzijn van de slachtoffers”, klinkt het.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

Plaats een reactie

Delen