Turkije arresteert ruim 500 mensen in verband met mislukte staatsgreep

Turkse president Erdogan. Foto: Shutterstock.

Uncategorized

Turkije arresteert ruim 500 mensen in verband met ‘mislukte staatsgreep’

Kristof Luypaert

Turkije heeft arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen 532 mensen. Het gaat voornamelijk over militair personeel in actieve dienst. Volgens het staatspersagentschap Anadolu zouden ze vermoedelijk betrokken zijn bij een poging tot staatsgreep.

Het onderzoek is gestart door de aanklagers in Istanboel en de Egeïsche provincie Izmir. Over het hele land, met name in 62 van de 81 Turkse provincies, vonden er huiszoekingen plaats. Volgens Anadolu zouden 459 van de verdachten militairen in actieve dienst zijn. De lijst bevat ook voormalige studenten van de militaire academie.

Turkije wijst met een beschuldigende vinger naar de islamitische geestelijke Fethullah Gülen, voor een poging tot staatsgreep op 15 juli 2016. Het land verwijt hem ook een decennialange campagne te hebben gevoerd om de staatsinstellingen te infiltreren. Turkije beschouwt de FETO-beweging van Gülen als een terreurorganisatie. Er zijn inmiddels duizenden personen gearresteerd die banden zouden hebben met zijn beweging.

Gülen zelf ontkent elke betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen