Foto ter illustratie - Foto: Shutterstock

Foto ter illustratie - Foto: Shutterstock

Uncategorized

Vakbonden voeren vrijdag actie aan depots van Lidl: “Werkdrukproblematiek”

Niels Geerinck

Verschillende vakbonden hebben aangegeven dat ze morgen actie zullen voeren aan de depots van supermarktketen Lidl. Enkele depots zullen worden afgesloten. Ook acties in winkels zelf zijn niet uitgesloten.

Volgens Wouter Parmentier van de Christelijke vakbond ACV Plus heerst er een werkdrukproblematiek bij de supermarktketen. Die was al erg lang aanwezig maar door de coronacrisis wordt deze extra versterkt. Door de crisis gaan er meer mensen naar de supermarkt. De geldende regels daar leggen een extra werkdruk op het personeel en ook op de klanten. “Die zijn nodig voor de gezondheid van de werknemers en we zijn er voorstander van, maar niet alle klanten gaan er akkoord mee. Dat verhoogt soms de druk.“, aldus Parmentier. Verbaal en fysiek geweld komen volgens het ACV ook meer voor.

Depots dicht

ACV zal morgen overgaan tot actie. Volgens hen is het personeel moe en voelen ze zich in de steek gelaten. Het probleem wordt al langer aangekaart maar nu is het tijd voor actie, zo vindt het ACV. Een sluiting van de depots behoort tot de mogelijkheden.

De sluiting moet de bevoorrading van de winkels onmogelijk maken en dus zo de werkdruk voor het personeel even verlichten. “We zullen de toegang tot de depots blokkeren waardoor vracht niet geleverd zal worden. Hopelijk hebben de mensen in de winkels zo iets meer tijd en ruimte om andere taken te doen en kunnen we zo de werkdruk wat verlichten”, zegt Parmentier.

In Vlaanderen zullen de depots van Sint-Niklaas en Genk gesloten worden. In Wallonië zal Courcelles dicht blijven.

Op 5 mei volgt overleg. Indien er geen vooruitgang komt “zullen de acties de komende weken uitgebreid worden”.

Een teken van protest

De socialistische bediendebond BBTK stelt de onvrede ook de kaak. Zo roepen ze in een pamflet op om vrijdag actie te ondernemen en “het werk neer te leggen als teken van protest, 1 minuut, 1 uur, 1 dag”. Alle werkonderbrekingen zullen worden gedekt, zo stelt de socialistische vakbond.

De Limburgse afdeling van BBTK zat al samen met de directie maar die ontmoeting was onvoldoende. “We hebben tegen de mensen gezegd dat ze (vrijdag) actie mogen voeren, hier en daar kunnen mensen afwezig zijn. Maar wij gaan geen pikketten zetten, we wachten tot 5 mei.” , aldus Carine Meeuwis.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

1 gedachte over “Vakbonden voeren vrijdag actie aan depots van Lidl: “Werkdrukproblematiek””

  1. Tja, wat moet je hier nu mee? Uiteraard hebben de klanten gelijk, maar het personeel dient de opdrachten en maatregelen van de overheid uit te voeren, ook al weet eenieder dat mondmaskers, vaccinatiepaspoort en en anderhalve meters geen enkel effect hebben. Maar ga dat eens aan de WEF marionetten van de Vivaldi regering en de virologen uitleggen. LIDL-personeel en vakbonden moeten demonstreren in de Brusselse Wetstraat en nabij de kolossale gebouwen van de EU. Niet bij hun eigen distributiecentra, daarmee schieten ze zich alleen in eigen voet.

Plaats een reactie

Delen