EU-commissaris: "500 miljard euro nodig voor kerncentrales"

De kerncentrale van Doel. Photo News

Uncategorized

Van Damme pleit voor stapsgewijze versoepeling: “Een of twee weken goed nadenken en niet te snel gaan”

Anton Schelfaut

Epidemioloog Pierre Van Damme, lid van de taskforce vaccinatie, vindt dat de binnen- en buitenplannen weer op tafel moeten komen. Hij pleit er evenwel voor om stap voor stap te versoepelen. “Een of twee weken goed nadenken en niet te snel gaan, kan een ongelofelijk effect hebben in de nabije toekomst”, zegt hij in Het Journaal.

Volgens epidemioloog Pierre Van Damme gaan de coronacijfers de goede kant uit. “We hebben geflirt met stijgende cijfers, maar die zijn gelukkig aan het keren.” De stijgende sterftecijfers en het hoge aantal ziekenhuisopnames baren hem wel nog zorgen.

“Het zijn nu echt cruciale dagen en weken. Ik denk dat we nu allemaal liever die curve zien dalen, dan dat ze op een hoog plateau blijft hangen”, aldus Van Damme.

Stap voor stap

Woensdag buigt het Overlegcomité zich over de coronamaatregelen in ons land. “De epidemiologische cijfers zijn niet van die aard dat we heel gemakkelijk kunnen gaan versoepelen. Een of twee weken goed nadenken en niet te snel gaan, kan een ongelofelijk effect hebben in de nabije toekomst. Stap voor stap is het verstandigste.”

Van Damme benadrukt dat de opening van de scholen na de paasvakantie voorop staat in de “versoepelingsagenda”. Daarna kan er volgens hem met bepaalde sectoren, zoals horeca en cultuur, worden samengezeten om te kijken wat er op een aangepaste manier mogelijk is. Over de geplande heropening van de horeca op 1 mei wil hij zich nog niet uitspreken. “Er zijn binnen- en buitenplannen en ik denk dat we die weer op tafel moeten leggen. Dat moet gebeuren in functie van de criteria die afgesproken zijn om te versoepelen, zoals maximum 75 ziekenhuisopnames per dag. Die kunnen we zomaar niet loslaten.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

Plaats een reactie

Delen