De kerncentrale van Doel (Shutterstock)

De kerncentrale van Doel (Shutterstock)

Uncategorized

Van Der Straeten start bevraging rond verlenging kerncentrales

Wannes Neukermans

Vanaf vandaag kunnen ook burgers uit andere EU-lidstaten hun zeg doen over wanneer Doel en Doel ⅠⅠ moeten sluiten. Er loopt nog tot 2 juli 2021 een Europese consultatieronde.

In 2015 besliste de toenmalige regering-Michel om de levensduur van de kerncentrales te verlengen met tien jaar. Ondanks de vele waarschuwingen volgde toenmalig minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) niet alle regels. Er moest een publieke raadpleging komen en er was een nieuw milieueffectenrapport (MER) nodig. Marghem vond dit niet nodig en liet de wet over de levensduurverlenging goedkeuren.

Dankzij die procedurefouten besloot het Grondwettelijk Hof de wet te vernietingen. Bijgevolg moeten Doel Ⅰ en Doel ⅠⅠ al eind 2022 sluiten. Om dat te vermijden moet er een nieuwe wet gestemd worden, volgens de juiste procedure. Daarom komt er nu een nieuw MER en een publieke raadpleging, zowel in België als in het buitenland.

Burger beslist mee

Tinne Van Der Straeten, huidig minister van Energie (Groen), startte nu die procedure. Inwoners in een straal van 1000 kilometer rond de kerncentrales mogen hun meningen over de verlenging kenbaar maken op de website economie.fgov.be. Belgen kunnen tussen 15 april en 15 juni deelnemen.

Volgens Jonas Dutordoir, woordvoerder van Tinne Van Der Straeten, zal deze bevraging werkelijke impact hebben op de eidbeslissing: “Deze bevraging is, net zoals het MER, een wettelijke verplichting. Deze zomer zullen al deze antwoorden geanalyseerd worden en meegenomen worden in de uiteindelijke beslissing. Het is een goede zaak dat burgers, zowel in België als daarbuiten, gehoord worden in een dossier met zo’n grote impact.”

De kerncentrales Doel Ⅰ en Doel ⅠⅠ sluiten sowieso in 2025, de nieuwe wet gaat dus over een verlenging van drie jaar. De kosten om de kerncentrales nog langer op een veilige manier open te houden zijn te groot.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

1 gedachte over “Van Der Straeten start bevraging rond verlenging kerncentrales”

Plaats een reactie

Delen