INTERVIEW. Ellen Samyn (VB) over het einde van Nagorno-Karabach: “Voor het Westen heeft Artsakh economisch gezien geen waarde”

Ellen Samyn. Belga

Uncategorized

Van Ranst dominant in coronadebat: “Het Vlaamse nieuws lijk op dat van Rusland of China”

Niels Geerinck

Gedurende de coronacrisis werd niemand zo vaak ontvangen in de journaals van VTM en VRT als viroloog Marc Van Ranst. Niet-medische deskundigen of kritische stemmen ten aanzien van het huidig beleid kwamen zo goed als niet aan bod. Dat blijkt uit een artikel van De Standaard en uit een onderzoek van de Universiteit van Antwerpen.

Van Ranst was in 2009 aangesteld als griepcommissaris, tien jaar later is hij gastspreker op een bijeenkomst in Londen. Daar zet hij uiteen hoe een overheid het best de bevolking informeert tijdens een pandemie. Volgens Van Ranst is het van groot belang om ‘alomtegenwoordig’ te zijn in de media. Zo zal Van Ranst tijdens de coronacrisis de daad bij het woord voegen.

De studie door Stefaan Walgrave en Ine Kuypers, beiden onderzoekers aan de Universiteit van Antwerpen, bevestigt dit ook. De wetenschappers onderzochten de avondjournaals (19 uur) van zowel VTM als VRT.

Corona als hét gespreksonderwerp

Het onderzoek van Walgrave en Kuypers richt zich vooral op de periode van januari tot en met oktober 2020. Die periode komt grofweg overeen met de naweeën van de eerste coronagolf, de regeerperiode van de volmachtenregering van Wilmès (MR) en de regering De Croo die in de steigers staat.

Sedert 2003 worden nieuwsitems onderzocht door wetenschappers. Die houden een database bij van zogenaamde ‘hot topics’ oftewel gespreksonderwerpen die gedurende lange tijd het nieuws domineren. Volgens de cijfers domineerde geen enkel thema het nieuws zoals corona dat doet. Enkel de Tweede Wereldoorlog en de aanslagen in Brussel kwamen dichtbij. ‘Corona is in de Vlaamse media en wellicht ook daarbuiten misschien wel het grootste nieuwsevenement sinds de Tweede Wereldoorlog’, aldus Walgrave.

Van Ranst domineert het VTM Nieuws

Volgens het onderzoek van Walgrave kreeg Van Ranst in totaal 26.136 seconden oftewel meer dan 7 uur het woord. Bij VTM neemt hij één tiende van alle spreektijd in. Steven Van Gucht werd dan op zijn beurt de huisviroloog bij het VRT journaal. De top drie wordt afgesloten door Pierre Van Damme die schipperde tussen beide studio’s.

Zij bepalen het beleid

De Vlaamse perceptie van de pandemie werd vooral vormgegeven door die top 3 samen met Erika Vlieghe. Uit het onderzoek blijkt vooral dat de regering Wilmès heel wat verantwoordelijkheid én mogelijkheid tot beeldvorming en communicatie bij de virologen heeft gelegd. Sindsdien is deze trend behouden. Daarnaast zullen ze ook de comités gaan invullen. In het comité van beleid en crisisbeheer vinden Vlieghe, Van Ranst en Van Gucht hun plaats. De vaccinatiecampagne krijgt mee gestalte door Van Damme en Van Gucht functioneert sindsdien dagelijks als woordvoerder voor Sciensano. Van Gucht duidt daarbij de coronacijfers.

Totaal geen ruimte voor oppositie

Volgens Walgrave is de alomtegenwoordigheid van steeds dezelfde persoon/personen niet zonder gevaar voor de maatschappij of voor het maatschappelijk debat. ‘De dominante invalshoek van het coronanieuws werd medisch, terwijl de pandemie duidelijk ook psychologische, pedagogische of economische aspecten heeft’, zeggen de onderzoekers. Volgens Walgrave wijst alles op een technocratische aanpak en lijkt er van politieke keuzes of debat weinig sprake.

De alomtegenwoordigheid van de medische deskundigen zorgt ook voor het verdringen van de bevoegde regeringsleden maar bovenal van de oppositie. Die bleef haast volledig uit beeld. Het journaal werd sterk gedomineerd door CD&V (61,3 procent), N-VA (59,8 procent) en Open VLD (57 procent). Die partijen besturen/bestuurden federaal en Vlaams. Vooruit vervoegt het rijtje door de optredens van voorzitter Conner Rousseau en minister Frank Vandenbroucke (18,3 procent).

‘Het meest zorgwekkend is dat de oppositiestem helemaal zoek was’, aldus Walgrave. Dat blijkt ook uit het onderzoek. Zo was Vlaams Belang slechts goed voor 1,2 procent en PVDA voor 0,6 procent.

‘Gewoonlijk is 10 tot 15 procent van alle politici spreektijd voor de oppositie gereserveerd, maar in 2020 slonk dat tot minder dan 5 procent en voor het coronanieuws zelf was het maar 2 procent. In geen enkel jaar sinds het begin van de metingen over de journaals was de verhouding tussen regering en oppositie zo scheef als in 2020.’, zegt Kuypers.

Het Vlaamse nieuws krijgt de allures van China of Rusland

Dat de journaals gedomineerd worden door zij die het beleid maken en/of adviseren vinden de onderzoekers erg zorgwekkend. Volgens hen ligt de onderzochte ‘alomtegenwoordigheid’ dan ook nog velen malen hoger in realiteit. Aangezien het onderzoek niets zegt over de aanwezigheid in kranten, op de radio, in duidingsprogramma’s of op sociale media.

‘Voor even leek het Vlaamse nieuws op dat van Rusland of China. Er was één dominante invalshoek, en de regering domineerde het nieuws als nooit tevoren. Nieuwsdiversiteit is een groot democratisch goed en het is eigenlijk niet gezond, excusez le mot, dat één frame of nadruk het nieuws zo domineert als wat we gezien hebben in 2020.’, zo besluit Walgrave finaal.

Vlaamse wetenschappers en academici slaan alarm

Het ontbreken aan maatschappelijk debat en andere invalshoeken valt ook heel wat Vlaamse academici op. Die trokken deze middag aan de alarmbel in een open brief. Onder de ondertekenaars vinden we gezondheidseconoom Lieven Annemans, epidemioloog Luc Bonneux, klinisch psycholoog Mattias Desmet, chirurg Reginald Moreels en kerkjurist Rik Torfs terug.

“Willen we alle belangrijke beslissingen over het te voeren beleid uit handen geven aan een beperkte groep van wetenschappers en opiniemakers die klaarblijkelijk geen tegenspraak dulden, of willen we een écht publiek debat? We kunnen moeilijk anders dan te constateren dat zich tijdens deze coronacrisis een dominant discours aan de maatschappij opdringt als het enige juiste en goede en dat alternatieve stemmen meer en meer gecensureerd en gesanctioneerd worden. Op sociale media worden bijdragen die niet stroken met dit dominante narratief, geregeld geblokkeerd, zelfs wanneer ze verwijzen naar publicaties in medische toptijdschriften als The Lancet., zo luidt de brief.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

4 gedachten over “Van Ranst dominant in coronadebat: “Het Vlaamse nieuws lijk op dat van Rusland of China””

  1. Marc Van Ranst “up for president” … een communistische staatsgreep in het multiculturele België, waarna wij ons “groen” zullen lachen met onze dictator in-spe en zijn rechterhand Steven Van Gught! Weg met andersdenkenden!

  2. Mediageile Van Ranst is populair bij de angsthazen. Dankzij zijn overvloedig gelik bij Onkelinckx werd hij jaren geleden in zijn postje van griep-commissaris benoemd. Arm België.

  3. Wat wil je als de media in handen is van de politiek die hun gul subsidiëren, en er van een objectief debat geen sprake meer is, want de journalisten worden zo de gemuilkorfde nuttige idioten van het establishment !! en hebben geen beroepseer meer !!

Plaats een reactie

Delen