Minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (Vooruit). Photo News

Minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (Vooruit). Photo News

Uncategorized

Vandenbroucke blijft stil over heropening horeca

Wijnand Meeus

Op de vraag of de horeca weer zal openen op 1 mei durft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) nog niet te antwoorden. Volgens de minister “mogen echt niet pokeren met de capaciteit en de draagkracht van onze ziekenhuizen.” Dat zei hij zondagmiddag op VTM NIEUWS. Het verbod op niet-essentiële reizen zal volgens Vandenbroucke wel zoals gepland opgeheven worden op 18 april.

Gisteren vertelde coronacommissaris Pedro Facon nog dat hij denkt dat het beter zou zijn om de heropening van de horeca te verplaatsen naar half mei. Dit in plaats van de geplande openingsdatum op 1 mei. Minister Vandenbroucke durft echter nog geen uitspraak te doen over het lot van de horecazaken, die ondertussen al bijna een half jaar geleden de deuren moesten sluiten. “Als we zeggen dat we stappen gaan zetten naar het normale leven, dan moeten we dat kunnen doen zonder dat we risico’s nemen voor ons gezondheidssysteem”, klinkt het.

“Ik kan niet zeggen dat het te vroeg is voor een opening”, klinkt het verder. “Ik zeg dat we moeten opletten om niet binnen de kortste keren te moeten zeggen: ‘oei, we zijn te snel gegaan’.” Eerst enkel de terrassen open misschien? “Dat ligt allemaal op tafel. De landen die dat gedaan hebben, zijn wel allemaal landen waar de besmettingen minder hoog zijn dan bij ons. Maar goed, er zijn misschien wel voorbeelden waar je kan uit leren.”

Opheffing reisverbod

Het verbod op niet essentiële reizen zal normaal gezien worden opgeheven op 18 april. Vandenbroucke gaat er vanuit dat deze maatregel niet verlengd zal worden. “Na veel vijven en zessen zijn we zover dat iedereen het eens is dat we een onmiddellijke controle zullen doen – waar ook sancties aan vasthangen – van mensen die uit risicogebieden toekomen en die zich niet zouden laten testen”, vult hij verder aan. “De politie gaat nu meteen geïnformeerd zijn. Dit zal afdwingbaar zijn.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

6 gedachten over “Vandenbroucke blijft stil over heropening horeca”

  1. Ik heb het vreemde voorgevoel dat het er slecht uit ziet voor de horeca en detailhandel. Zij, en wij, zijn nog lang niet van de lockdowns, vrijheidspeberkende maatregelen, bedrijfssluitingen, avondklokken etc. af. Een zee vol met failliete kleine bedrijven is de droom van de elite. Ze kunnen dan goedkoop tal van, laten we ons even tot de horeca beperken, voorheen zelfstandige restaurants en cafés, frietzaken, koffieshops en dergelijke opkopen. Dan krijg je horeca ketens. Eenheidsworst, met allemaal dezelfde menu- en drankenkaart. Een paar sterrenrestaurants zullen overblijven voor de elite, die moeten immers ook (copieus) eten. De overige horeca zal bemand worden door voormalige eigenaars en personeel, die nu voor lage lonen kunnen werken. De horeca moet behouden blijven! Dus: morgen al open!

  2. “Als we zeggen dat we stappen gaan zetten… …dan moeten we dat kunnen doen zonder risico’s te nemen…”
    In welk leven kan Vandenbroucke een “leven zonder risico’s” garanderen???
    Deze overdreven verregaande langdurige maatregelen zijn gewoon een vorm van vrijheidsbeperking, en een zware inbreuk op het vrije ondernemingschap.
    Als de sossen al van iets iets afweten, dan is het van de boel lamleggen.
    Dat zagen we in het verleden en zien we vandaag nog steeds bij hun stakingen.

  3. De Horeca zou ook kunnen staken! En/of /ook hun klanten! Alles toe tot het open mag! En met ‘alles’ bedoel ik alles. Een uitzondering voor scholen en zorg, openbare diensten en voedingszaken..

  4. De socialisten geven geen moer om de zelfstandigen. Voor hen zijn dat allemaal sjoemelaars en fraudeurs. Hoog tijd dat de coronadictatuur stopt en de burgers hun gewone leven kunnen hervatten. Als je de statistiek van Sciensano bekijkt dat zie je dat de cijfers opgeklopt of bijgesteld worden naargelang het hun goed uitkomt. De bevolking is deze reeks opeenvolgende lockdowns spuugzat. Kijk naar Zweden. Geen lockdowns en veel minder doden.

Plaats een reactie

Delen