Verlinden stuurt coronamaatregelen nu toch voor advies naar Raad van State

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). Foto: PhotoNews.

Binnenland politiek

Verlinden stuurt coronamaatregelen nu toch voor advies naar Raad van State

Kristof Luypaert

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) legt de coronamaatregelen die het Overlegcomité vorige week besliste, nu toch ter advies voor aan de Raad van State. Bij de vorige beslissingen deed ze dat niet. Omdat de nieuwe maatregelen pas op 26 april in werking treden, is die ruimte er wel.

Na vorige Overlegcomités was het volgens de minister vaak een race tegen de klok om het ministerieel besluit op tijd klaar te krijgen. Voor de publicatie in het Staatsblad was er volgens Verlinden geen tijd om een advies te vragen aan de afdeling Wetgeving van de Raad van State.

De beslissingen van de regeringen van ons land van vorige week, slaan ten vroegste op 26 april. Dan loopt de zogenaamde ‘paaspauze’ af. De heropening van de niet-essentiële winkels zonder afspraak en de contactberoepen, zoals kappers en schoonheidsspecialisten zijn dan gepland. Nu zou er dus wel marge zijn om de Raad van State te raadplegen. Die bezorgt binnen de verkorte termijn van vijf, verlengbaar tot acht, werkdagen een spoedadvies aan de minister. Nadien volgt dan de publicatie in het Staatsblad.

Het ontwerp van ministerieel besluit omvat alle maatregelen die op het Overlegcomité van 14 april zijn beslist. Het gaat dan om de zaken die ingaan op 26 april. Zoals de heropening van de niet-medische contactberoepen. Maar ook het einde van het winkelen op afspraak bij de niet-essentiële handelszaken. En de (her)uitbreiding van de buitenbubbel naar tien mensen.

De telewerkverplichting en alle andere maatregelen die niet zijn aangepast op het laatste Overlegcomité, zijn in het ministerieel besluit verlengd tot 31 mei.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen