De nasleep van een aanslag door Boko Haram in Nigeria (Photonews)

De nasleep van een aanslag door Boko Haram in Nigeria (Photonews)

Uncategorized

Verschillende doden bij aanslag door Boko Haram in Kameroen

Sonja Dahlmans

Deze week pleegde terreurgroep Boko Haram een zelfmoordaanslag in het noorden van Kameroen. Er kwamen meerdere burgers om het leven.

De aanslag vond plaats op maandag 5 april. Met name in het noorden van het land, worden de aanslagen door Boko Haram geïntensiveerd, zegt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.

Hoewel met name geassocieerd met Nigeria, pleegt deze islamitische terreurbeweging ook aanslagen in Tsjaad, Niger, Mali en Kameroen. De situatie in Kameroen is op het moment zo ernstig dat bisschop Ateba uit Maroua-Mokolo in het noorden van het land zegt: “Er gaat geen dag voorbij zonder aanslagen op de dorpen aan de grens van Kameroen met Nigeria. Boko Haram is al het beest uit het Bijbelboek Openbaring van Johannes of een veelkoppige hyena; wanneer je een hoofd afhankt, komen er meerdere voor terug. Alleen al in mijn eigen diocese zijn er dertien aanslagen geweest in een paar weken tijd.”

Verschillende aanslagen sinds 2013

De aanvallen van Boko Haram in Kameroen dateren al van tussen 2013 en 2014, toen er tweeëntwintig buitenlanders uit Italië, Frankrijk, Canada en China werden ontvoerd. Tussen de jaren 2014 en 2016 zijn er vierhonderd aanslagen en invallen door de terreurorganisatie gepleegd. Daar kwamen nog vijftig zelfmoordaanslagen bovenop, waarbij 1350 burgerdoden vielen.

In januari 2018 werd er twee kerken in brand gestoken. Sinds de president van Kameroen, Paul Biya, in 2014 de oorlog verklaarde aan Boko Haram zijn de aanvallen geïntensiveerd. Volgens de UNHCR zijn er door de terreurdreigingen van Boko Haram inmiddels 170.000 mensen uit het noorden van Kameroen op de vlucht geslagen. In januari van dit jaar zijn er aanslagen geweest waarbij veertien mensen om het leven kwamen. Op 28 maart was er een aanslag waarbij drie burgers en een soldaat omkwamen.

De bevolking in Kameroen is volgens Open Doors voor bijna 62% christelijk. De christenvervolging in het land bestaat uit ontvoeringen en doden van christenen vanwege hun geloof. Met name christelijke vrouwen lopen het gevaar ontvoerd te worden. Extra moeilijk is het voor islamitische vrouwen die zich bekeerd hebben tot het christendom. Zij worden regelmatig gedwongen in een huwelijk met een niet-christen. In de gebieden waar Boko Haram actief is, met name het noorden van het land, kunnen kerken nauwelijks nog naar behoren functioneren. Kameroen staat op plaats tweeënveertig van de top-50 van Open Doors. Dit is een lijst die de organisatie jaarlijks uitbrengt waarin zij bijhouden in welke vijftig landen het voor christenen het moeilijkst is om veilig te leven en hun geloof te belijden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

2 gedachten over “Verschillende doden bij aanslag door Boko Haram in Kameroen”

Plaats een reactie

Delen