Mark Rutte (Shutterstock)

Mark Rutte (Shutterstock)

Uncategorized

Versoepelingen in Nederland op komst vanaf 28 april: terrassen open en avondklok op de schop

Niels Geerinck

Onze noorderburen krijgen ook stilaan zicht op versoepelingen. Vanaf 28 april zal er heel wat veranderen in Nederland. Zo zal de avondklok worden afgeschaft en gaan de terrassen terug open.

De Nederlandse versoepelingen maken deel uit van het vijfstappenplan van Mark Rutte (VDD) en Hugo de Jonge (CDA). Vanavond hielden de twee een persconferentie waarin ze enkele versoepelingen aankondigden. Deze zullen op 28 april in werking treden.

Volgens Rutte is het versoepelen van de coronamaatregelen wel aan de orde. “Gemiddeld genomen is er een stabilisatie van de ziekenhuisopnames, en in de modellen van het RIVM wordt een daling verwacht. Dat is een modellering, maar we besluiten toch om het nu al te doen.”, zo zegt hij.

Meer bezoek thuis

De Nederlandse avondklok zal woensdag 28 april officieel verdwijnen. Ook zullen de Nederlanders vanaf dan twee bezoekers thuis mogen ontvangen, voorheen was dit slechts één iemand.

Terrassen weer open

De buitenterrassen mogen ook weer klanten ontvangen. Deze zullen wel aan vaste openings- en sluitingsuren worden onderworpen. Die staan nu vast van 12u tot 18u. Elk terras mag ook maximaal 50 klanten toelaten en die dienen zich te registeren en ook te reserveren. De reservatie kan zowel vooraf als ter plekke gebeuren.

“Tot 18.00 uur, daarmee schrap je de bitterbal en de maaltijd op het terras. Maar je geeft wel gelegenheid voor een koffie of een biertje om 17.00 uur”, aldus Rutte (VDD)

De afstand tussen de tafels moet steeds 1,50 meter zijn tenzij er schermen worden gebruikt. Rutte beseft dat de horeca meer had gehoopt maar dat alles in overweging genomen wordt. “Het is voor hun een ongelooflijk zware tijd en we nemen de problemen met deze eerste kleine stap niet helemaal weg. Maar het is wel een eerste stap.”, zo besluit Rutte rondom de horeca. Hij benadrukt ook dat de horeca ook bij de volgende ‘stappen’ richting meer versoepelingen, zeker in acht genomen zal worden.

Niet-essentiële winkels

Op 28 april mogen ook de niet-essentiële winkels weer hun deuren openen. Het maximaal aantal toegestane klanten zal wel afhankelijk zijn van de oppervlakte van de winkel. Ook de anderhalvemeterregel blijft van kracht. Markten mogen ook weer van start gaan.

Hoger onderwijs

Ook voor studenten in het hoger onderwijs zal er vanaf 26 april weer mogelijk zijn om één dag per week les te kunnen volgen.

Andere versoepelingen

De Nederlandse regering heeft ook aangekondigd dat het aantal aanwezigen op begrafenissen zal worden opgetrokken van 50 naar 100. Theoretische rijexamens kunnen ook weer plaatshebben.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

Plaats een reactie

Delen