(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

Verstandelijk beperkte man (40) in Pakistan gedwongen bekeerd tot de islam

Sonja Dahlmans

Adnan Bashir, een veertigjarige, verstandelijk beperkte man uit Punjab in Pakistan, is gedwongen bekeerd tot de islam. Bashir was rooms-katholiek. De extremistische groepering, Tehreek-e-Labbaik (TTL), zit achter de gedwongen bekering van de man.

Bashir liep op 14 april nietsvermoedend een bijeenkomst in de open lucht binnen waar de TTL zich had verzameld. Daar werd hij gedwongen de islamitische geloofsbelijdenis hardop te zeggen. Daarmee was zijn ‘bekering’ een feit. Zijn moment van bekering is opgenomen en circuleerde slechts enkele uren erna reeds over het internet. Dit is bijzonder wrang, omdat volgens islamitisch recht iemand die eenmaal moslim is zich niet mag bekeren tot een ander geloof. In Pakistan worden de beschuldigden vaker al vermoord door woedende menigten voordat hun zaak zelfs in de rechtbank is behandeld.

Nu de video van Bashir zijn bekering overal op het internet is te zien, krijgt ook zijn familie steeds meer druk om zich te bekeren tot de islam. Zijn broer zegt dat zij sindsdien worden bedreigd en onder constante observatie van de radicale TTL staan. De politie kan de familie niet helpen, omdat ook deze angst heeft voor de radicale groep.

In Pakistan worden net verstandelijk beperkte mensen het vaakst beschuldig van blasfemie tegen de islam. Zij zijn er zeer kwetsbaar. Voor het doen van een valse beschuldiging geldt geen enkele strafmaat. Onder de blasfemiewet kunnen mensen veroordeeld worden voor het beledigen van de islam, waar de doodstraf op staat in het land. Dit overkwam bijvoorbeeld een 65-jarige man, Iqbal Masih, in 2017.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

3 gedachten over “Verstandelijk beperkte man (40) in Pakistan gedwongen bekeerd tot de islam”

  1. Een bekering moet altijd vrij van dwang gebeuren. Dat is ook de opinie van het christendom, alhoewel dat principe in het verleden hier en daar ook wel geschonden werd. Dat betekent niet dat men zijn godsdienst aan de mensen niet mag aanbieden. Het christendom oprecht volgen is goed voor een mens.

Plaats een reactie

Delen