Hedendaagse Egyptenaren combineren hun gezicht met dat van een historische Egyptenaar. Foto Twitter

Hedendaagse Egyptenaren combineren hun gezicht met dat van een historische Egyptenaar. Foto Twitter

Uncategorized

Vlaams Belang bindt strijd aan met censuur op sociale media

Simon Segers

Naar aanleiding van het blokkeren van hetTwitteraccount van Tom Van Grieken vorige week dient het Vlaams Belang een nieuw wetsvoorstel in. Zij zijn van oordeel dat de willekeur waarmee sociale media inhoud en gebruikers modereert niet door de beugel kan. “Enkel wat illegaal is volgens onze wetten mag worden verwijderd op sociale media, niet zomaar dat wat die bedrijven niet aanstaat”, zegt kamerlid en juriste Marijke Dillen.

De partij is van mening dat ‘big tech’-bedrijven als Facebook en Twitter een quasi monopoliepositie hebben en dat men hen daarom niet gewoon als privébedrijven kan gaan beschouwen. “Nu niks doen, dat is onze vrijheid van meningsuiting en dus onze democratie laten kapen door buitenlandse multinationals. En daar past het Vlaams Belang voor”, aldus Dillen. Het Vlaams Belang dient het wetsvoorstel in de Kamer in zodat een juridisch kader kan gevormd worden betreffende het modereren van inhoud en gebruikers.

Fact checking en shadow banning

“Vandaag spelen sociale mediagiganten zowel rechter als beul over de inhoud die hun gebruikers delen op de diverse platformen”, stelt de partij. “Dat gebeurt vaak met vage, ruim interpreteerbare en zelfgemaakte regels die boven de diverse nationale wetgevingen worden gesteld. De laatste jaren is de vaak arbitraire moderatie van het online discours ontspoord en krijgen we steeds meer te maken met openlijke censuur. Het gaat van dubieuze praktijken rond ‘fact checking’ en het mysterieuze ‘shadow banning’ van sommige politici, tot het blokkeren van politieke dissidenten”, vervolgt Dillen.

“Het bestraffen en censureren van burgers op digitale platformen is een inperking van de burgerlijke vrijheden”, gaat Dillen verder. “Zo ondermijnen deze bedrijven onze fundamentele rechten en vrijheden, waaronder het recht op vrije meningsuiting, die gegarandeerd worden door zowel de Grondwet als door het EVRM. Bedrijven als Facebook stellen zich daardoor niet enkel in de plaats van, maar ook boven de wetgever. Wij zijn dan ook van oordeel dat de vrijheid van meningsuiting op deze manier onder curatele van de sociale mediagiganten wordt geplaatst en dat dit een bijzonder gevaarlijke evolutie is met nefaste gevolgen voor onze democratie.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

8 gedachten over “Vlaams Belang bindt strijd aan met censuur op sociale media”

  1. De sociale media en ook de reguliere media zijn meer en meer in de ban van een soort woke ideologie waarbij de wereld opgedeeld wordt in onderdrukkers en onderdrukten en waarbij de aanhangers van het rechtse gedachtengoed steevast tot de onderdrukkers behoren. Rechtse partijen, waaronder het Vl. Bel., worden dus met argusogen gevolgd en krijgen weinig of helemaal geen ruimte om hun standpunten openbaar te maken. Vraag is of men deze media kan verplichten om ook de rechtse standpunten aan bod te laten komen en of het wetsvoorstel kans zal maken in een vijandig parlement? Ik heb daar mijn twijfels over. Hoe spijtig ook maar ik vrees dat het Vl. Bel. in deze geen gelijk zal krijgen. Alle tegenstanders van de woke ideologie zouden dergelijke media moeten boycotten en links laten liggen.
    Dergelijke actie zou misschien resultaat opbrengen.

  2. Na wat president Trump is overkomen op (a)sociale media kunnen ze bij Vlaams Belang al gaan inschatten wat hen tegen 2024 te wachten zal staan.
    Het zal terug het “ouderwetse” bussen worden. 🙁

  3. Gewoon alles opzeggen bij die multinationals en op andere platforms gaan waar er niet mond dood gemaakt wordt. We zijn onze democratie aan het verliezen met dat links feestje.

Plaats een reactie

Delen