Tom Ongena (Open Vld) (Photonews)

Tom Ongena (Open Vld) (Photonews)

Uncategorized

Vlaamse ambtenaren minder ziek tijdens coronapandemie

Pieter Van Berkel

Sinds het begin van de coronapandemie zijn de Vlaamse ambtenaren minder vaak ziek. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Tom Ongena (Open Vld) opvroeg bij minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld).

Het laatste kwartaal van 2019 en het eerste kwartaal van 2020 bedroeg het ziektepercentage bij Vlaamse ambtenaren gemiddeld 7,28 procent en 8,91 procent. Het tweede, derde en vierde kwartaal van 2020 bedroeg dat percentage 6,26 procent, 5,93 procent en 5,88 procent.

Ook het totaal aantal ziektedagen nam af. In het laatste kwartaal van 2019 en het eerste kwartaal van 2020 werden nog gemiddeld 10.985 en 12.520 ziektedagen opgenomen. In het tweede, derde en vierde kwartaal van 2020 waren er dat 9.124, 8.912 en 9.008.

Vrouwen en vastbenoemden vaker ziek

Opvallend is dat vrouwen een veel hoger ziektepercentage hebben dan mannen. Ook zijn statutairen over het algemeen vaker ziek dan contractuelen.

“Hoewel de coronapandemie voor extra werkdruk zorgt en ook het mentale welzijn bij veel mensen aantast, leidt dit dus niet tot een hoger ziektepercentage bij onze Vlaamse ambtenaren”, zegt Ongena. “Integendeel zelfs. Toch blijven er grote verschillen waardoor een meer doelgerichte aanpak nodig is.”

Volgens Ongena ziet een verband tussen de cijfers en het Vlaams actieplan tegen stress en burn-out van 2016.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

4 gedachten over “Vlaamse ambtenaren minder ziek tijdens coronapandemie”

Plaats een reactie

Delen