Vlaamse bedrijven slachtoffer van Brexit. Foto: Shutterstock

Uncategorized

Vlaamse bedrijven slachtoffer van Brexit: omzetdaling van gemiddeld 6 procent

Kristof Luypaert

Vlaamse bedrijven die handel drijven met het Verenigd Koninkrijk, noteren sinds de Brexit een omzetdaling van gemiddeld 6 procent. Dat zegt ondernemersorganisatie Voka. Voka liet een peiling doen bij 150 Vlaamse ondernemingen die zakendoen met het VK.

Volgens de peiling geven de bedrijven ook een kostenstijging aan van een kleine 5 procent. Honderd dagen na de Brexit is de impact op Vlaamse bedrijven die handel voeren met het Verenigd Koninkrijk al voelbaar. Uit een peiling van Voka blijkt dat die impact vooral negatief is. Bedrijven geven een gemiddelde kostenstijging aan van 4,8 procent. Daarom wil een op de tien bedrijven de activiteiten in het VK zelfs terugschroeven. Zo’n 19 procent van de bedrijven zal niet verder uitbreiden om dezelfde reden.

Volgens Voka liggen douaneformaliteiten, bijkomende regelgevende verplichtingen en invoerheffingen aan de basis van de stijging van de kosten voor Vlaamse bedrijven. “De voorspelde negatieve impact van de Brexit is na 100 dagen dus al duidelijk voelbaar en dit is nog maar het begin,” waarschuwt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

Als oplossing pleit Voka voor het oprichten van een Vlaams-Britse Green Lane. “Dat is een fysieke én digitale douanevoorpost waar de douaneformaliteiten kunnen worden afgehandeld. Het zal zakendoen met het Verenigd Koninkrijk vergemakkelijken. Dat is nodig want de eerste fase van de Brexit zadelt onze bedrijven nu al op met extra kosten en dalende omzet”, aldus Maertens. Meer dan de helft van de bedrijven uit de peiling is voorstander van de invoering van de Green Lane. Voka roept de Vlaamse en Federale regeringen op om er werk van te maken.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

1 gedachte over “Vlaamse bedrijven slachtoffer van Brexit: omzetdaling van gemiddeld 6 procent”

  1. Als Vlaamse (en andere EU-bedrijven) lijden onder de Brexit dan geldt dit evenzeer voor Britse bedrijven. En daar knelt het schoentje. De EU verlaten wordt bestraft. Net zoals je afkeren van de maffia bestraft wordt. De EU gedraagt zich zoals de maffia. De EU is een puur protectionistische organisatie. Protectionisme beschermt een aantal sectoren ten koste van alle consumenten. In de eerste plaats de eigen consumenten. De EU benadeelt haar eigen burgers door dit protectionisme, flatert ongelooflijk bij de bestrijding van de covidpandemie en slaagt er zelfs niet in om het zomeruur af te schaffen. Hoog tijd om de EU te hervormen, zo niet af te schaffen.

Plaats een reactie

Delen